La Palatul Victoria a avut loc ceremonia de semnare a celor 10 contracte de finanțare cu fonduri europene pentru dotarea a 10 spitale din Municipiul București cu aparatură și echipamente pentru combaterea, dar și prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, cu participarea prim-ministrului României, dl. Ludovic Orban, ministrului Fondurilor Europene, dl. Marcel Boloș, ministrului Sănătății, dl. Nelu Tătaru și primarului general al Municipiului București, dl. Nicușor Dan, potrivit unui comunicat al MFE.
La nivelul municipiului București au fost depuse 40 de cereri de finanțare cu un total de 190 mil. euro. Din acestea, 23 sunt depuse de unitățile spitalicești.
Până în acest moment au fost deja semnate 12 contracte în valoare de 46,8 milioane de euro. Acestora li se adaugă cele 10 contracte semnate astăzi, în valoare de 69,7 milioane de euro.
Ceea ce înseamnă 22 de contracte semnate din totalul de 40 depuse, cu o valoare de 116,4 milioane de euro. Valoarea totală a celor 40 de contracte este de aproximativ 190 de milioane de euro.
Este vorba de o finanțare totală de 69,7 milioane euro. Au semnat contracte de finanțare următoarele spitale:
- Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” – 12,8 milioane lei;
- Spitalul Clinic „Colentina” București- 27,7 milioane lei;
- Institutul de Pneumoftizologie „Marius Nasta – 24,2 milioane lei;
- Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” – 44,6 milioane lei;
- Spitalul Clinic de Urgență București – 44,2 milioane lei;
- Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” București – 11,9 milioane lei;
- Spitalul Universitar de Urgență – 48,3 milioane lei;
- Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” – 48,3 milioane lei;
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” – 35,4 milioane lei;
- Spitalul Universitar de Urgență Militar Centra „Dr. Carol Davila” – 41,8 milioane lei.
„Guvernul României, de la începutul pandemiei, a întreprins demersuri la nivelul Comisiei Europene pentru aprobarea alocării de sume din fonduri europene pentru înzestrarea spitalelor din România. Am reușit să obținem o finanțare de 1,270 miliard euro, bani destinați spitalelor pentru achiziționării de aparate, echipamente și altor investiții necesare. Această alocare este urmată de una fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate – 6,1 miliarde euro care vor fi alocați sistemului de sănătate în următorii 7 ani – 1,9 miliarde euro prin PNRR și 4,9 miliarde euro în cadrul bugetului UE prin fondurile de coeziune. O investiție, deci de peste 7 miliarde euro care să suplinească absența unor finanțări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate și creșterea serviciilor. Avem în plan construirea celor 3 spitale regionale pentru care s-au semnat deja contracte de finanțare – în Iași, Craiova și Cluj-Napoca. Avem ca obiectiv construirea a altor 10 spitale noi de rang județean”, a precizat premierul României la ceremonia de semnare.
„La nivelul Municipiului București sunt 40 de cereri care au fost depuse în valoare de 190 milioane euro și astăzi cu cele 10 contracte pe care le semnăm ajungem la 22 de contracte pe care deja le avem semnate – cu o valoare de 116 milioane euro. Echipamentele cuprind două componente – una pentru terapie intensivă, iar cealaltă pentru activitățile de imagistică”, a declarat dl. Marcel Boloș.
„Este un moment în care gestionăm achiziționăm achiziționarea de echipamente și de aparatură, cu contracte deja în desfășurare sau de viitor. Avem 22 de spitale în spitale care luptă împotriva SARS-CoV-2. Astăzi, 10 spitale, dintre care 7 în subordinea Ministerului Sănătății reașează finanțarea europeană pe primul loc. Tot cu finanțare europeană avem fonduri de 50 milioane euro pentru instalațiile din spitale, având în vedere perioada prin care trecem pentru reevaluarea secțiilor de terapie intensivă”, a declarat dl. Nelu Tătaru.
„Sunt fericit că Guvernul și Ministerul Fondurilor au reușit să aibă acest răspuns rapid – este vorba de 10 spitale care țin de rețeaua administrată de Primăria Capitalei, dar și de Ministerul Sănătății, care primesc finanțare pentru coronavirus. Vreau să vă asigur de colaborarea noastră. Deja avem o colaborare cu DSP, cu ambulanța București-Ilfov, este un efort comun pe care trebuie să îl faceți. Sunt convins că fiecare dintre cele 10 spitale vor folosi aceste resurse pentru a se moderniza și pentru a salva vieți omenești”, a declarat dl. Nicușor Dan.
Au fost sau sunt în curs de achiziție următoarele echipamente:
- 1 echipament RMN 3 Tesla;
- 8 computere tomograf;
- 126 aparate de ventilație;
- 342 stații de monitorizare a funcțiilor vitale;
- 29 aparate de radiologie;
- 101 aparate pentru investigarea tractului respirator și digestiv;
- 99 ecografe;
- 205 echipamente electrocardiograf și defibrilatoare;
- 96 seturi de resuscitare;
- 7 aparate de anestezie de înaltă performanță.