Parada militară prilejuită de Ziua Națională a Franței s-a desfășurat vineri dimineață la Paris, pe Champs-Elysées. RFI relatează că invitatul de onoare din acest an, primul ministru indian Narendra Modi, a asistat împreună cu președintele Emmanel Macron la paradă, după ce oaspetele indian primise cea mai înalta distincție franceză, Marea Cruce a Legiunii de Onoare.
La defilarea din acest an au participat 6.500 de persoane, dintre care 5.100 la sol, mai bine de 60 de avioane, 28 de elicoptere, 157 de vehicule militare și 200 de cai ai Gărzii Republicane. În tribune, alături de oficiali, au luat loc Emmanuel Macron și Narendra Modi. În preambulul paradei, șeful statului francez a parcurs prestigiosul bulevard parizian la bordul unui vehicul militar, în fața unei mulțimi uriașe care l-a primit cu aplauze. Jurnaliști prezenți în mulțime semnalează însă că, din asistență, au fost auzite și huiduieli.
După o animație muzicală la care au participat circa 12 țări care au ajutat Franța vreme de un deceniu la angajamentul militar din Sahel, 9 aparate Alphajet ale Patrulei Franței au survolat cerul parizian colorându-l în albastru, alb și roșu (culorile drapelului Franței), urmate de trei avioane Rafale indiene.
Parada trupelor la sol, care a început în jurul orei 11.00, a fost deschisă de 240 soldați ai forțelor armate indiene purtând turbanele tradiționale. Ei au parcurs distanța dintre Arcul de Triumf și Place Concorde. O explicație pentru locul de invitat onorific conferit anul acesta Indiei la Ziua Națională a Franței este faptul că anul acesta se împlinesc 25 de ani de parteneriat strategic, pe care – spun surse informate apropiate Elysées – Parisul dorește să-l întărească pentru a dobândi un rol influent în zona Asia-Pacific, chiar dacă India este acuzată de derive autoritare.
Militarii indieni au fost urmați la defilare de elevi militari, de elevi militari africani și apoi de armata terestră. Iar pentru a arăta ajutorul militar francez acordat Ucrainei, pe Champs Elysées au defilat tunuri Caesar și blindate AMX10-RC, tipul de echipament trimis Kievului.
Animația finală, jucată în Place Concorde de tineri rezerviști ai Serviciului național universal (SNU) și ai Serviciului civic, a constat în celebrarea spiritului Rezistenței franceze și al Rezistenței Parisului în anul 1943. Este anul creării medaliei Rezistența franceză, al nașterii Consiliului național al rezistenței franceze, anul morții eroului Rezistenței, Jean Moulin, și nașterea «Imnului partizanilor». Defilarea s-a încheiat înainte de miezul zilei de vineri, cu La Marseillaise.
Anul acesta, o Zi Națională marcată sub înaltă supraveghere polițienească
Teama de noi violenţe urbane a împins guvernul francez să desfăşoare un dispozitiv poliţienesc excepţional. Circa 130.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, gata să facă faţă unor eventuale noi violenţe precum cele de acum 2 săptămâni.«În caz de noi violenţe, vom interveni cu cea mai mare determinare», a promis preşedintele Emmanuel Macron. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, l-a urmat întocmai pe şeful statului, anunţând mobilizarea a 45.000 de poliţişti joi seară, tot atâţia vineri seară, plus vreo 40.000 de pompieri. Cu un total de 130.000 de oameni pe teren de-a lungul celor două seri «fierbinţi», dispozitivul este într-adevăr excepţional. Mai ales că, pentru prima oară, sunt scoşi în stradă de 14 iulie membri forţelor de elită tip Raid, GIGN sau BRI. Forţe speciale susţinute în aer de elicoptere şi la sol de vehicule blindate uşoare. «Numai la Paris şi în periferia capitalei au fost pe străzi 10.000 de oameni de ordine», precizează prefectul Parisului. Vigilenţă maximă va fi şi în nordul ţării şi în regiunea metropolei Lyon.Din cauza recentelor violenţe urbane, o serie de comune au decis să anuleze tradiţionalul foc de artificii, ca şi balul pompierilor. În capitală, focul de artificii a fost totuşi menţinut.