Mâncarea asiatică a cucerit întreaga lume, datorită amestecului de gusturi, texturi și a asocierilor ingenioase de ingrediente. Este și cazul mâncării thailandeze, care surprinde prin amestecul de condimente și ingrediente aparent banale, cum sunt orezul sau carnea de pui. În bucătăria țării din Asia de Sud-Est există o regulă nescrisă, care este respectată cu strictețe de orice bucătar, amator sau profesionist. Regula este ca fiecare preparat să combine cele 5 gusturi: sărat, dulce, acru, amar și picant. Dacă unul dintre aceste gusturi lipsește sau este prea puternic în raport cu celelalte, preparatul este nereușit. Așadar, mâncarea thailandeză are la bază echilibrul, iar cele 2 rețete de mai jos confirmă acest lucru.
Curry roșu de pui
Ingrediente
Pentru acest preparat sunt necesare:
- 500 g de piept de pui tăiat sub formă de cuburi mici
- Porumb tânăr
- Bambus felii
- 2 borcane cu amestec de legume asiatice
- 3 căței de usturoi tăiați mic
- 1 linguriță de ghimbir ras fin
- 2 linguri de pastă curry roșu
- 2 linguri sos de pește
- 1 cutie de lapte de cocos
- 1 mână de frunze de busuioc
- 1 cutie de lapte de cocos
- 3 cepe verzi tocate mărunt
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- O jumătate de linguriță de chilli pudră
- 2 linguri de ulei
Mod de preparare
Într-o tigaie încăpătoare încinge ulei, apoi adaugă usturoi și ghimbir. Lasă-le să se rumenească puțin, apoi pune curry-ul roșu și amestecă 2 minute. Adaugă jumătate din laptele de cocos și bucățile de carne și lasă-le la foc mic până ce carnea se fierbe. Pune și restul de lapte, zahărul, legumele, chilli, ceapa, sosul de pește. Amestecă și gătește preparatul la foc mediu timp de 7-10 minute, până se reduce sosul. La final pune sucul de lămâie și busuiocul, mai amestecă un pic și curry-ul de pui este gata. Se servește cald, cu tăiței din orez.
Pachețele de primăvară
Ingrediente
Pachețelele de primăvară se gătesc atât în Thailanda, cât și în China și Vietnam. Totuși, cele thailandeze au un gust specific, dat de ingredientele locale și de metoda de preparare. Pentru aproximativ 25 de pachețele ai nevoie de:
- 4-6 ciuperci chinezești sau shiitake uscate, lăsate câteva minute la înmuiat în apă
- 2 linguri de ulei
- 2 căței de usturoi
- 50 g de noodles sau fidea înmuiați în apă caldă timp de 3-4 minute
- 1-2 ardei iuți tocați și curățați de semințe
- 50 g de creveți gătiți
- 225 g de carne de porc tocată
- 1 linguriță de zahăr
- 1 morcov ras mare
- 2 linguri de sos de pește
- 2 fire de ceapă verde tocate
- 1 lingură de frunze de coriandru tocate
- 50 g de muguri de fasole mung
- Piper
- 24-28 foi pătrate din făină de grâu, sau rotunde, din făină de orez
- Ulei pentru prăjire
- Sos de chilli dulce
Mod de preparare
Scurge ciupercile și taie-le mic, apoi scurge și fideaua și tai-o în bucăți lungi de 5 cm. Pune 2 linguri de ulei într-o tigaie încinsă și rumenește ardeiul iute și usturoiul tocat timp de 30 de secunde. Adaugă carnea de porc tocată și gătește-o la foc mediu, amestecând continuu, până când este gata. Acum este timpul să pui fideaua, creveții și ciupercile. Adaugă și sos de pește, piper și zahăr, mai lasă tigaia pe foc pentru câteva secunde, apoi răstoarnă conținutul într-un castron. Pune deasupra morcovul, ceapa verde, coriandrul și mugurii de fasole, amestecând.
Pregătește foile și pune câte o lingură de compoziție în mijlocul fiecăruia. Pliază foile începând cu parte de jos, apoi cu părțile laterale. Răsucește apoi tot pachețelul și sigilează-l cu puțină pastă de făină. Prăjește pachețelele de primăvară pe fiecare parte, până devin aurii, și servește-le cu sos dulce de chilli.
Preparatele thailandeze sunt savuroase și apetisante, iar cele două rețete pe care ți le-am prezentat sunt delicioase. Chiar dacă gătitul nu este pasiunea ta, există alternativa comenzilor online. Dacă te afli în capitală și ești iubitor de mâncare thailandeză, găsești o mulțime de preparate cu acest specific pe platformele de food delivery.