Să știți ce carieră vi se potrivește, sau ce fel de job v-ar face fericiți și împliniți nu este întotdeauna un lucru simplu. Nici pentru studentul care abia acum își finalizează cursurile, nici pentru persoana care lucrează în același job de foarte mult timp și care simte tot mai mult nevoia unei schimbări. Nu ajută nici multitudinea de denumiri și titluri, tot mai complicate, ce se regăsesc astăzi în ofertele existente pe piața muncii.
Toate acestea pot fi descurajante. S-ar putea să vă simțiți nesiguri și să nu știți exact unde v-ați potrivi sau ce vă doriți să faceți după absolvire. De aceea, important este să nu lăsați aceste incertitudini sau false obstacole să vă paralizeze acțiunile.
Iată câteva lucruri simple pe care le puteți încerca pentru a vă crește șansele de a descoperi o posibilă carieră
1. Organizați-vă abilitățile și îndemânările pe o listă. Începeți întotdeauna cu punctele forte. Începeți întotdeauna cu punctele forte. Acest lucru ajută și la creșterea încrederii de sine. Este important să nu vă cenzurați sau să evitați trecerea unora din aceste abilități pe această listă. Unele talente pot părea nerelevante la o privire superficială. Însă nu se știe niciodată cum talentul pentru desen împreună cu studiile despre agronomie pot fi combinate într-un job pentru o companie ce realizează un proiect educațional în care să încerce atragerea copiilor către industria agricolă. Nu evitați nici trăsăturile de personalitate! Poate sunteți o persoană imaginativă, sau poate una foarte sociabilă ce se descurcă grozav cu oamenii. Poate sunteți o persoană organizată și meticuloasă. Puțină auto-reflecție, identificare a motivațiilor, a intereselor, este o metodă excelentă de a descoperi ce fel de job sau carieră vi se poate potrivi.
2. Apelați la serviciile unei agenții de muncă temporară. Aceștia vă pot face o evaluare a studiilor, experienței și abilităților și vă pot propune proiecte temporare cărora să vă alăturați. Pe lângă oportunitatea practică de a descoperi diferite companii, medii de lucru și posibile joburi, un bonus este cel dat de faptul că puteți descoperi și alte țări, sau alte culturi dacă proiectele sunt în aceste locuri. Efortul de căutare al unor astfel de oportunități este eliminat în totalitate, deoarece agenția este cea care intermediază aceste aspecte. Nu este de neglijat nici beneficiul salarial, relevant chiar și pentru cei care lucrează deja, oportunitate de a suplimenta veniturile substanțial prin angajarea pe un proiect temporar sau doar ca proiect part-time fiind una
3. Discutați cu cat mai mulți oameni din cat mai multe domenii, despre joburile lor. Fie că este vorba despre prietenii tai, cei de familie, sau, pur și simplu este vorba de cunoștințe de pe social media, jobul este un subiect natural, ușor de adus în conversație, pe care îl puteți aprofunda cu oricine. Aflați mai multe despre ce presupune activitatea desfășurată de ceilalți, și astfel puteți găsi acolo o sursa de inspirație pentru căutările voastre. Dar nu vă opriți aici. Chiar și atunci când ați reușit să găsiți ceva ce pare atractiv și potrivit, căutați activ oameni care chiar fac asta zi de zi. Înainte de a vă seta focusul și concentrarea pe un anume job, asigurați-vă că aveți o idee clară despre cum este aceasta activitate în practică, discutând cu cei ce deja o desfășoară de mai mult timp.
În concluzie, căutarea activă a unui job nu trebuie să se rezume la citirea anunțurilor de pe site-uri cu oferte de muncă. Cercetând ceea ce vă interesează, discutând cu ceilalți sau încercând proiecte temporare, vă puteți asigura că vă simțiți confortabil cu o carieră sau un job permanent și puteți găsi ceva potrivit personalității, abilităților și valorilor dumneavoastră.