Depresia este una dintre acele afecțiuni comune, care afectează un numar imens de persoane din toate colțurile lumii. Nu în zadar i se spune că este una dintre acele boli ale secolului, tocmai pentru că este mai raspandită astăzi ca oricând. Deși în stadiile incipiente depresia nu pare a fi o afecțiune care să ne pună viața într-un pericol iminent, aceasta are un impact negativ profund asupra modului în care se desfășoară viața de zi cu zi a celor depresivi. Printre cele mai neplăcute efecte ale depresiei se numară: lipsa determinării de a face până și cele mai simple activități, imposibilitatea de a mai găsi rostul vieții, scăderea stimei de sine etc.
Specialiștii însă ne avertizează totuși că trebuie facută o distincție clară între ceea ce poate indica o depresie, respectiv doar o stare generală mai puțin pozitivă. În general, se poate vorbi despre depresie doar atunci cand simptomatologia se întinde pe o perioada mai lungă de două săptămâni. Foarte puține persoane conștientizează faptul că suferă de depresie, de aceea în marea majoritate a cazurilor, acețtia se adresează specialiștilor destul de tarziu. Iată însă 4 moduri prin care poți combate rapid și eficient stările neplăcute, generate de depresie.
Apelarea la specialiști
Una dintre soluțiile optime la care se poate apela în situații în care ne confruntam cu stări depresive este aceea de a solicita ajutorul specialiștilor. Un tratament adecvat pentru depresie va veni întotdeauna numai în urma unei evaluări de specialitate, pe care o vei obține desigur de la medicii de profil. Evită cu orice preț să neglijezi depresia, pentru că tratamentul acesteia este mult mai simplu în stadiile incipiente.
Desfășoară activități care să te ajute să te deconectezi
Este adevărat că depresia are capacitatea de a afecta semnificativ modul în care se desfășoară viața de zi cu zi a persoanelor care se confruntă cu aceasta. Vestea buna însă este aceea că foarte mulți pacienți reusesc să se deconecteze prin desfășurarea unor activități simple, precum sunt călătoriile sau hobby-urile. În timp ce pentru unii, o mică escapadă este suficientă pentru a uita preț de câteva zile de depresie și de stări negative, alții reușesc să se deconecteze prin exprimarea creativității. Alcătuirea de bijuterii hadmade cu pietre semipretioase, pictură, muzică, etc.
Activitatea fizică regulată
Faptul că sportul reprezintă o veritabilă doză de sănătate pentru minte și corp, probabil că nu mai vine ca o noutate pentru nimeni. Efectele benefice ale activităților fizice regulate însă, par să facă o diferență uriașă. Nu este necesar să practici un sport de performanță, ci câteva exerciții fizice făcute în mod regulat, te pot ajuta să combați eficient stările depresive.
Nu neglija aspectul social!
Chiar dacă ultimul lucru pe care o persoană depresivă va dori să îl facă este acela de a fi sociabilă, în combaterea depresiei este absolut esențial ca persoanele depresive sa nu se izoleze. De ce? Pentru ca atunci cand interacțiunile și activitățile lipsesc, simptomele depresiei devin mai intense. Din acest motiv este important ca factorul social să nu fie neglijat, indiferent de cat de multe bețe în roate ar pune depresia.