Filtrele de apă potabilă reprezintă o investiţie pentru confortul, bugetul şi sănătatea familiei tale. Cele mai multe staţii de captare şi tratare a apei din marile oraşe ale României au implementat sisteme eficiente de filtrare şi trimit către consumatori lichid de foarte bună calitate.
Cu toate acestea, reţeaua de distribuţie din subteran este învechită, astfel că apa poate căpăta impurităţi pe traseu.
Din acest motiv, instalarea de filtre de apă cu ultrafiltrare îţi oferă liniştea necesară cu privire la apa pe care o consumi. Iată patru modele din care să alegi în funcţie de tehnologia folosită.
Mecanic
Filtrul mecanic de apă potabilă respectă toate principiile funcţionării unui sistem clasic de filtrare. Acesta are rolul de a îndepărta sedimentele, murdăria sau orice particule din apă folosind o barieră.
Materialul care serveşte drept barieră poate varia de la o plasă textilă, mecanică sau de cauciuc până la ceramică ultrafină.
Dimensiunile particulelor pe care este capabil să le îndepărteze variază descrescător de la 5 microni (vizibile cu ochiul liber) până la 1 micron (observabile fără microscop) sau mai puţin de 0.5 microni (celule vizibile doar microscopic).
Cărbune activ
Cărbunele pur este un element activ extrem de util în sistemele de filtrare a aerului şi a apei. Dacă doreşti o curăţare a apei mai în profunzime, este alegerea potrivită, deoarece nu se opreşte la particulele solide, ci absoarbe pur şi simplu agenţii de contaminare, în special clorul. Cărbunele activ granulat absoarbe inclusiv substanţele care schimbă gustul şi mirosul apei, oferindu-ţi o variantă apropiată de cea naturală.
Ionizare
Schimbul de ioni se face pentru a deduriza calciul şi magneziul acumulat în instalaţii şi echipamente, înlocuindu-l cu ioni de sodiu sau hidrogen, inofensivi. Mineralele dure sunt îndepărtate fizic, calcarul este redus iar apa este curăţată.
Sistemul este utilizat chiar şi în instalaţiile cu temperatură ridicată, cum ar fi automatele de cafea. Schimbul de ioni este realizat de o răşină sub formă de mărgele mici. Acestea fac parte din categoria consumabilelor şi trebuie înlocuite periodic.
Întrucât filtrul este de cele mai multe ori sigilat, trebuie înlocuit cu totul atunci când răşina pierde din eficienţă. Dacă ai de ales între ioni pe bază de sodiu şi ioni pe bază de hidrogen, varianta a doua este preferabilă, deoarece schimbă mai puţin gustul apei.
Osmoză inversă
Procesul de osmoză inversă elimină solizii organici dizolvaţi (ionii de magneziu şi de calciu amintiţi mai sus) cu ajutorul unei membrane semipermeabile în condiţii de presiune înaltă. Apa trece, în timp ce majoritatea substanţelor contaminante rămân în urmă.
Este una dintre cele mai eficiente metode de filtrare şi se combină de cele mai multe ori cu alte sisteme cum ar fi filtrul mecanic sau cărbunele activ.
Se elimină astfel nitraţii, nitriţii, manganul, percloratul, cromul hexavalent, fluorul, arsenicul şi alţi contaminanţi. Apa filtrată prin sistemul de osmoză inversă obţine cele mai bune rezultate la testele de analiză specifice.
Acest tip de filtrare este recomandat pentru locuinţele cu copii mici, indiferent că vorbim de apartament în bloc sau casă pe pământ, de reţeaua de distribuție a apei potabile sau de puţuri şi fântâni.
Apa pe care o bei poate fi sursa pătrunderii unor bacterii în corp. Pentru persoanele sensibile şi în special pentru copii mici, substanţele prezente în apa potabilă pot provoca probleme de sănătate.
Dacă doreşti să controlezi calitatea apei consumate în casă, soluţia optimă este instalarea unui filtru. În funcţie de zona în care locuieşti şi de nevoile consumatorilor vei şti care din cele patru variante de mai sus ţi se potriveşte.