Pregătește-ți mașina pentru concediu: 8 sfaturi

Sezonul de vacanță este plin de familie, mâncare și excursii. De multe ori, uităm de importanța verificării vehiculelor noastre înainte de a ieși pe drum.

Ultimul lucru de care ai nevoie este să îți faceți griji cu privire la reparațiile vehiculelor la jumătatea distanței dintre aici și casa bunicii. Urmează aceste sfaturi simple și necesare pentru a te asigura că mașina ta este pregătită pentru călătorii de vacanță.

1. Cercetează check-ul motorului și scurgerile de lichid

Este important să fii atent la semnalele pe care mașina ta le trimite. Dacă există o lumină sau o scurgere de lichid trebuie să fii receptiv.

Dacă vezi scurgeri de orice tip de fluid, mașina îți spune că ceva nu este în regulă. Nu ignora o scurgere de fluid dacă dorești să faci munții sau acele câmpii lungi și solitare de pe traseu.

Dacă lampa de verificare a motorului este aprinsă, verific-o înainte de a pleca. Majoritatea magazinelor de piese auto vor efectua gratuit o scanare simplă a motorului. Uneori, soluția este la fel de simplă ca înlocuirea capacului de benzină. Dacă este mai grav, probabil că nu ar trebui să scoți vehiculul respectiv pe drum.

2. Presiunea anvelopelor și banda de rulare

Anvelopele sunt cele care leagă mașina de drum. Dacă conduci ore în șir sau în condiții meteorologice nefavorabile, aceste anvelope trebuie să fie în vârf de formă.

Mai întâi, verifică suprafața anvelopelor. Dorești să cauți orice daune sau probleme notabile, cum ar fi rămășițele înfipte sau gâlmele laterale. De asemenea, uită-te la adâncimea benzii de rulare. Majoritatea anvelopelor au un indicator de adâncime a benzii de rulare, care este perpendicular pe banda de rulare a anvelopei. Odată ce anvelopele sunt uzate pentru a fi la același nivel cu indicatorul, acestea trebuie înlocuite. De asemenea, poți utiliza metoda monedei pentru a-ți măsura banda de rulare a anvelopei.

Apoi, asigură-te că verifici presiunea pneurilor. Dacă anvelopele sunt supraumflate, se vor uza în mijloc. Dacă sunt subumflate, se vor uza pe laturi și margini. Poți găsi presiunea adecvată a aerului pentru anvelopele tale pe un autocolant situat în interiorul ușiței de combustibil sau în interiorul blocajului ușii șoferului.

Integritatea anvelopelor este crucială pentru a-ți menține familia în siguranță pe drum.

3. Curele de transmisie și furtunuri

Dintre toți pașii, acesta este probabil cel mai complicat de verificat dacă deschizi capota și nu știi cu adevărat la ce te uiți. Dacă cureaua de transmisie nu funcționează, este posibil să oprești total motorul. Motorul tău nu va putea încărca bateria și vehiculul va începe supraîncălzirea.

Cel mai simplu mod de a ști dacă cureaua ta are probleme este să asculți zgomote sau șuiere când pornești mașina. De asemenea, îți recomand să verifici cureaua de transmisie pentru eventualele fisuri sau bucăți care lipsesc. Dacă nu ai înlocuit-o în ultimii 90.000–100.000 de km, cel mai probabil este nevoie de o curea nouă. 

Când verifici furtunele, caută scurgeri, bule sau umflături în furtun. Dacă observi oricare dintre aceste semne, este timpul să îți duci mașina la un service de încredere.

4. Ștergătoare și lichid de spălare

Acest pas este destul de simplu. Vrei să te asiguri că ștergătoarele nu curg și nu lasă linii de apă pe parbriz. Dacă ai probleme cu vizualizarea, acestea trebuie remediate. Înainte de a ajunge la drum, verifică duzele pentru spălarea parbrizului și testează ștergătoarele.

Dacă folosești des lichidul de spălare, este posibil să fie nevoie să înlocuiești ștergătoarele mai frecvent decât majoritatea. Lichidul de spălat va deteriora lamele mai repede dacă în felul acesta.

5. Faruri, stopuri și clipitoare

Aprinde farurile și semnalizatoarele și fă o inspecție pentru a te asigura că funcționează toate. Poți apela la soție să te ajute să verifici și luminile de frână. Dacă vei conduce noaptea, vei dori ca acele lumini să funcționeze corect – mai ales dacă te afli într-un loc necunoscut.

6. Curăță, spală și împrospătează

Mașina ta este locul tău. Acum, când familia trebuie să plece este timpul să îți aranjezi atât interiorul, cât și exteriorul mașinii. Curățarea mașinii te ajută să scapi de reziduuri și pietricele adunate care intră în piesele aflate în mișcare și care pot afecta motorul, rularea și siguranța ta pe parcursul unui drum lung de vacanță. În plus, cine nu iubește o mașină cu miros curat pentru drumurile lungi de vacanță? Poți împrospăta aerul din interiorul habitaclului cu ajutorul unui odorizant auto profesional de pe imker.ro.

7. Creează un kit de urgență

O pungă care conține articole de prim ajutor, cum ar fi bandaje, tifon, bandă, foarfece medicale, spălare antiseptică și câteva medicamente obișnuite este un lucru bun pe care trebuie să îl ai în permanență, mai ales într-o călătorie lungă. O lanternă cu baterii proaspete este, de asemenea, un bun plus. Păstrează, de asemenea, o listă cu numerele de urgență la îndemână, în orice moment, în cazul în care aveți nevoie de asistență din partea poliției sau de răspuns medical. Un cablu jumper dar și un cablu de tractare sunt, de asemenea, lucruri bune de luat. Trebuie să acoperi cât mai multe zone și să ai instrumentele necesare pentru a face față oricărui eveniment pe drum.

8. Nu uita să te aprovizionezi cu divertisment

În plimbările lungi muzică bună va face întreaga călătorie distractivă și calmantă. Încarcă stickul sau cardul cu muzică aleasă. Dacă călătorești cu o grămadă de copii, pregătește mai bine niște jucării pentru a se juca, dar și cărți, DVD-uri, palete de badminton etc. Importanța divertismentului în timpul călătoriilor și plimbărilor lungi nu numai că aduce distracție, ci îl ajută și pe șofer să fie mai concentrat.

Menținerea pasagerilor în voie bună îi va împiedica să distragă atenția șoferului. De asemenea, ajută șoferul să fie treaz și alert în timpul întregului drum.

Urmează aceste sfaturi și vei fi în drum spre destinație relaxat, în pantalonii de trening și cu mâncare bună. Fii bun cu mașina ta și îți va fi bine. Rămâi în siguranță și ai un sezon de vacanță minunat!

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW