Umflarea gleznelor poate fi determinată de mai multe cauze, precum accidentările, infecțiile, bolile cardiovasculare sau mai poate apărea în rândul femeilor însărcinate. Umflarea gleznelor poate fi prevenită sau redusă în anumite situații, cu ajutorul unor măsuri generale.
Leziuni la nivelul gleznei
Gleznele pot deveni umflate din cauza unei leziuni sau traume. Organismul încearcă să repare țesuturile afectate, ceea ce poate implica o acumulare temporară de lichide și inflamație în zonă. Pentru a evita leziunile, cel mai indicat este ca pacienții să fie atenți la activitățile fizice, să evite situațiile în care se pot accidenta și să poarte încălțămintea potrivită. Procedura chirurgicală minim invazivă de artroscopie glezna poate fi folosită pentru a evalua și diagnostica problemele structurale ale articulației gleznei.
Limfedemul
Limfedemul este o afecțiune medicală caracterizată prin umflarea persistentă, de obicei în zona brațelor, picioarelor sau gleznelor. Limfedemul este rezultatul acumulării lichidului numit limfă, care ajută la combaterea infecțiilor și apare atunci când sistemul limfatic este afectat într-un fel sau altul. Prevenirea limfedemului include evitarea accidentărilor care pot duce la entorsa glezna, dar și a infecțiilor la nivelul gleznei, activitatea fizică regulată ușoară, o igienă corespunzătoare și protejarea împotriva infecțiilor.
Anomalii structurale ale piciorului
În general, anomaliile structurale ale piciorului nu cauzează în mod direct umflarea gleznelor. Cu toate acestea, anumite condiții ale piciorului pot contribui indirect la aceste simptome sau pot crește susceptibilitatea gleznelor la umflare din cauza unor factori precum suprasolicitarea. De exemplu, pacienții diagnosticați cu picior plat pot resimți umflarea gleznelor. Pentru a preveni aceste simptome, se recomandă exercițiile pentru musculatura picioarelor, alegerea încălțămintei potrivite, controlul greutății și controlul regulat la medicul specialist.
Infecții
Infecțiile cauzează umflarea gleznelor sau a altor părți ale corpului. Pentru a preveni infecțiile care pot duce la umflarea gleznelor, este recomandată menținerea unei igiene corespunzătoare, purtarea șosetelor și încălțămintei potrivite, evitarea leziunilor și purtatul de papuci sau altă încălțăminte în spații comune. În cazul pacienților ce prezintă un risc mai mare de a dezvolta infecții, cum ar fi cei diagnosticați cu neuropatie diabetică, se recomandă monitorizarea zonei picioarelor și consultul medicului specialist.
Insuficiența venoasă cronică
Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune a sistemului venos, care constă în incapacitatea venelor picioarelor de a transporta sângele înapoi la inimă în mod eficient. Această afecțiune este asociată cu umflarea gleznelor și poate avea o serie de alte simptome și complicații. Pentru a preveni acest simptom asociat insuficienței venoase cronice, se recomandă adoptarea unui stil de viață activ, evitarea statului în picioare pentru perioade lungi de timp, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și consultul unui medic specialist.
Umflarea gleznelor poate provoca disconfort, roșeață și sensibilitate, iar tratamentul constă în odihnă, comprese reci și, uneori, tratament medicamentos sau intervenții chirurgicale minim invazive.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324324, accesat la 01.10.2023;
· www.webmd.com, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/swollen-ankles-and-feet, accesat la 01.10.2023;
· www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/oedema/, accesat la 01.10.2023;
· andersonpodiatrycenter.com, https://andersonpodiatrycenter.com/2022/03/03/can-flatfeet-cause-ankle-pain-swelling/, accesat la 01.10.2023;
· www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flatfeet/symptoms-causes/syc-20372604, accesat la 01.10.2023.