duminică, 5 aprilie, 2020
13.1 C
București

5 avantaje pe care le oferă contribuția la pensii private

Ideea unei sume de bani plătite la bătrânețe, după retragerea din câmpul muncii, a existat dintotdeauna sub diverse forme. În prezent, în sistemul public se merge pe varianta în care salariaților actuali li se rețin contribuții din salariul brut pentru a achita veniturile pensionarilor de astăzi. La rândul lor, cei care lucrează acum, își pun pensiile pe care le vor încasa peste ani în baza angajaților generațiilor viitoare. Însă, scăderea continuă a natalității, îmbătrânirea populației, dar și creșterea speranței de viață fac ca majoritatea persoanelor tinere să se îngrijoreze cu privire la traiul decent după vârsta pensionării. În acest context, o pensie privată reprezintă cea mai bună opțiune pentru momentele în care nu o să mai ai un salariu, dar vrei să te bucuri în continuare de stilul de viață pe care ți l-ai format de-a lungul timpului. Dacă nu știi încă de ce este important să ai pensie privată obligatorie și să aderi, în plus, la o pensie privată facultativă, descoperă în continuare câteva avantaje esențiale.

Venituri mai mari la pensionare

Pe lângă sistemul public de pensii (Pilonul I), unde contribui în mod obligatoriu cu 21,25% din salariul brut pentru a susține pensiile plătite astăzi, la care se adaugă și pensia privată obligatorie (Pilonul II) către care se direcționează 3,75% din salariul brut, bani care ajung într-un cont al tău de pensie, poți alege să plătești, în plus, și pentru o pensie privată facultativă (Pilonul III). În acest caz, contribuția este voluntară și tu alegi cât vrei să contribui, în limita a 15% din venitul tău brut. Banii se strâng într-un cont personal și se întorc la tine la vârsta pensionării.

Am putea spune că cu cât  economisești mai mult acum, când poți să-ți permiți să muncești și să pui ceva bani deoparte, cu atât îți va prinde mai bine la bătrânețe. Dacă nu îți permiți o pensie mică ori te temi că nu vor mai exista destul de multe persoane angajate în momentul în care tu vei ieși din câmpul muncii, o pensie privată te ajută să beneficiezi de mai mulți bani când nu vei mai lucra.

Spre deosebire de sistemul public, care doar redistribuie plata pentru pensionarii existenți, fondurile de pensii private obligatorii investesc o parte a contribuției individuale la asigurările sociale, iar cele de pensii private facultative investesc sumele economisite pe cont propriu, ambele contribuind la creșterea veniturilor la vârsta pensionării. 

Libertate de alegere

Participantul la Pilonul II sau Pilonul III are libertatea de a decide la ce fond de pensii dorește să cotizeze. De asemenea, în cazul pensiei facultative (Pilonul III), poate alege când vrea să înceapă să contribuie la fondul respectiv și ce sumă vrea să economisească pe lună. Atât la Pilonul II, cât și la Pilonul III, participantul poate opta să se transfere de la un fond la altul, iar în cazul Pilonului III poate inclusiv să contribuie la mai multe fonduri de pensii în același timp, câtă vreme contribuțiile lunare însumate nu depășesc 15% din salariul brut. 

Siguranță

Unul dintre avantajele sistemului de pensii private este faptul că oferă siguranță. Rata de rentabilitate a fiecărui fond se compară cu o rată minimă de rentabilitate a tuturor fondurilor existente pe piață. În cazul în care cel la care ai aderat se află sub rata minimă timp de patru trimestre consecutive, acesta pierde autorizația de funcționare, iar activele tale sunt transferate către un alt fond. Banii nu se pierd nici în caz de invaliditate permanentă deoarece vei primi acces la toată suma pe care ai acumulat-o în contul tău și o vei putea folosi după bunul plac. În caz de deces, moștenitorii vor intra în posesia sumelor din contul tău.

Deductibilitate fiscală

Investițiile fondului sunt scutite de impozit pe întreaga perioadă în care tu plătești contribuția pentru pensia privată. Banii pe care îi achiți se deduc din impozitul pe venitul din salarii, deducerea fiscală anuală putând ajunge până la 400 de euro, în funcție de suma cu care contribui. De altfel, pensia facultativă este singurul produs financiar de economisire-investiție care beneficiază de deductibilitate fiscală.

Transparență

Banii din pensia privată sunt ai tăi, iar asta presupune ca tu să îți accesezi în permanență contul pentru a ști ce se întâmplă cu ei. După ce devii participant, poți să afli în orice moment informații despre sumele acumulate în contul tău, mai ales că aproape orice fond de pensii privat oferă posibilitatea verificării online. În acest fel, poți evalua ușor situația în timp pentru a stabili dacă trebuie să majorezi contribuțiile la pensia facultativă sau să operezi alte modificări asupra contului. În plus, anual, participanții primesc informări gratuite cu privire la evoluția activului personal, numărul de unități existente și valoarea acestora.

Dacă vrei să pui bani deoparte, în plus față de ce contribui deja în mod obligatoriu prin pensia privată obligatorie (Pilon II), ca să te bucuri de un venit decent atunci când nu vei mai lucra, este util să contribui încă de acum la o pensie privată facultativă (Pilon III). Aceasta diferă de sistemul public și îți oferă mult mai multe avantaje. Chiar dacă este dificil de preconizat ce se va întâmpla peste ani, cel mai bine e să fii pregătit pentru situațiile neașteptate ca să nu ajungi să-ți dorești să dai timpul înapoi, atunci când ești la vârsta pensionării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Marcel Vela, control de rutină în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat

Ministrul de interne, Marcel Vela a efectuat un control de rutină în Punctul de Trecere a Frontierei...

Bun venit în secolul XXI

Cel de al Treilea Război Mondial, economic și social, provocat de epidemia cu Covid 19 este considerat...

Donald Trump avertizează: “Americanii vor trăi în zilele următoare o perioadă oribilă”

Epidemia de coronavirus se propagă într-un ritm fulgerător în Statele Unite. Peste 300.000 de americani sunt deja...

Coronavirus: Record de morți în Regatul Unit. Un bilanț îngrijorător în rândul tinerilor și al copiilor

Un nou record, de 708 morți, a fost înregistrat într-o singură zi în Regatul Unit. În total,...

TRENDING