Combaterea dăunătorilor în culturile agricole asigură recolte sănătoase, de calitate. Există mai multe metode disponibile pentru a controla dăunătorii, dintre care cele mai întâlnite sunt tehnicile biologice, fizice, mecanice, tratamentele chimice și măsurile agrofitotehnice. Alegerea procedeului potrivit poate face diferența între o cultură de succes și una care nu produce randamente satisfăcătoare.
Iată câteva informații utile despre fiecare dintre cele cinci metode de eliminare a dăunătorilor:
Măsuri agrofitotehnice
Alegerea terenului, stabilirea corectă a epocii de semănat, folosirea semințelor sănătoase, neinfestate, cultivarea soiurilor tolerante la atacul dăunătorilor, rotația culturilor și irigarea terenurilor sunt unele dintre cele mai eficiente măsuri de combatere a insectelor și altor animale dăunătoare.
Metode fizice
Foarte utile în etapa de prevenire a invaziilor dăunătorilor sunt capcanele luminoase. În general, sunt formate dintr-un suport cu bec, ventilator și sac din plasă. Insectele cu fototropism pozitiv sunt atrase de lumina similară cu cea a lunii, apoi sunt captate de ventilator.
Metode mecanice
Acestea necesită un volum mare de muncă și nu dau rezultate le fel de eficiente ca celelalte procedee. Aici includem:
- metode care folosesc brâie și șanțuri capcană;
- inele cu clei formate pe tulpini, pentru a împiedica urcarea femelelor către coroană;
- adunarea și distrugerea dăunătorilor în stadiul de larvă, pupă ori adult, în funcție de specie;
- omizitul, adică tăierea și arderea cuiburilor de omizi.
Tratamente chimice
Atunci când este necesară distrugerea localizată a dăunătorilor, într-un interval scurt, produsele fitofarmaceutice sunt eficiente astfel:
- Fungicidele sunt folosite pentru combaterea ciupercilor care afectează plantele.
- Insecticidele luptă împotriva insectelor și pot fi clasificate în funcție de modul de acțiune:
- Insecticidele de contact acționează direct asupra dăunătorului;
- Insecticidele de ingestie trebuie să fie mai întâi introduse în tubul digestiv prin hrană;
- Insecticidele asfixiante produc asfixierea insectelor prin aparatul respirator.
- Acaricidele sunt utilizate pentru îndepărtarea acarienilor.
- Nematocidele elimină viermii paraziți (nematozi).
- Moluscicidele sunt utilizate pentru stârpirea melcilor fără cochilie.
- Rodenticidele (raticidele) sunt utilizate pentru a lupta împotriva șoarecilor și șobolanilor.
Substanțele active nu sunt utilizate în formă pură, ci sunt diluate cu alte ingrediente inerte, cum ar fi apă, solvenți organici și uleiuri minerale. Din cauza caracterului toxic al pesticidelor, utilizarea acestora este reglementată de un cod de bune practici, conceput inclusiv la nivel internațional de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Metode biologice
Metodele biologice de combatere a dăunătorilor sunt sigure pentru oameni și animale și nu cauzează rezistență la tratament. Acestea includ utilizarea de animale sau organisme care se hrănesc cu dăunători (zoofagi) și a microorganismelor patogene pentru a ucide sau împiedica dezvoltarea dăunătorilor.
Metodele ce folosesc microorganisme poartă numele de insecticide microbiologice sau biopreparate și pot avea la bază virusuri, bacterii, fungi sau sporozoare.
- Biopreparatele virale se obțin prin infestarea gazdelor cu virusuri poliedrice și prelevarea ulterioară a fragmentelor virale multiplicate.
- Cele bacteriene au la bază bacterii entomopatogene, care provoacă diferite boli la insecte.
- Fungicidele biologice, care sunt insecticide bazate pe fungi, utilizează sporii unei ciuperci pentru a împiedica sau preveni creșterea altor ciuperci dăunătoare plantelor. De exemplu, un fungicid pentru floarea soarelui utilizează sporii Trichoderma asperellum tulpina T34, o ciupercă ce poate coloniza substraturile de creștere pentru plante și împiedica apariția putregaiului cauzat de Rhizoctonia solani.
Metodele descrise mai sus se pot asocia într-un mod echilibrat, care ține cont de biodiversitatea și impactul asupra mediului. Obiectivul acestei protecții integrate a culturilor agricole este de a minimiza utilizarea pesticidelor chimice în favoarea factorilor naturali.
Pe lângă protejarea producției alimentare, combaterea dăunătorilor poate avea un impact pozitiv asupra sănătății consumatorilor și asupra biodiversității, deoarece reduce cantitatea de substanțe chimice utilizate în procesul de cultivare a plantelor. Acest lucru poate preveni contaminarea alimentelor și poate contribui la conservarea speciilor de dăunători benefici pentru mediul înconjurător.
Surse:
Oancea, Florin, et al. Tulpină de Trichoderma Harzianum și compoziţie cu eliberare controlată care conţine respectiva tulpină. patents.google.com/patent/RO128889B1/ro. Accessed 1 Jan. 2023.
Mihai, Tălmaciu, and Tălmaciu Nela. Entomologia Agricola.pdf. Www.academia.edu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” Iași, 2003, www.academia.edu/30828309/Entomologia_Agricola_pdf. Accessed 1 Jan. 2023.