Timpul petrecut zilnic la birou rivalizează cu perioada activă de care te bucuri acasă, în familie. Iar atmosfera din spaţiu de lucru îţi influenţează relaţia cu apropiaţii, randamentul echipei în care lucrezi şi sănătatea fizică şi psihică. Îmbunătăţirea mediului de lucru de la birou trebuie să fie un numitor comun al conducerii şi al angajaţilor, fiecare având interesul îndeplinirii activităţilor cu energie pozitivă. În cele ce urmează îţi prezentăm câteva sfaturi pentru investiţia în atmosfera din timpul programului.
Asigură instrumentarul necesar
De la tradiţionalele obiecte de papetărie până la cele mai noi gadgeturi, instrumentarul de la birou are rolul de a-ţi uşura munca. Una dintre cele mai descurajante situaţii este să te opreşti tot timpul din lucru pentru că nu ai la îndemână un obiect necesar sau nu te ajută tehnologia. Iar aprovizionarea cu lucruri ieftine sau nepotrivite pentru un volum mare de lucru este o greşeală din punct de vedere al atmosferei de la birou. La capitolul papetărie, investeşte în instrumente de scris, articole din hârtie, accesorii şi tehnică de birou, perforatoare şi capsatoare profesionale, care vor uşura munca angajaţilor, păstrându-le energia pentru lucrurile care contează cu adevărat.
Personalizează spaţiul fiecăruia
De la activităţile pentru şcoală şi până la ultima zi de serviciu, atmosfera de la masa de lucru îţi poate îmbunătăţi sau diminua randamentul. Aşa cum unui copil părinţii îi creează cele mai bune condiţii pentru a se concentra la birou pentru teme şi proiecte educaţionale, un angajat care se simte în largul lui lucrează mai relaxat şi are rezultate pe măsură. Personalizează-ţi spaţiul personal de la birou cu obiecte familiare şi adaptează imaginea de fundal a calculatorului cu fotografii care îţi dau o stare de bine pentru ca în momentele în care îţi ridici ochii din hârtii sau documente electronice să vezi ceva ce îţi face plăcere sau ce contează cu adevărat pentru tine. Poate fi un set de fotografii sau o cană personalizată cu familia, un wallpaper cu locuri pe care le îndrăgeşti sau la care visezi sau un screensaver amuzant cu animalul tău de companie.
Lumina îmbunătăţeşte atmosfera
Dacă lucrezi într-un birou cu pereţi sau ferestre mari din sticlă, lasă razele soarelui să pătrundă în incintă. Lumina plăcută şi vitamina D pe care o degajă contribuie la îmbunătăţirea atmosferei de lucru. Acolo unde nu te poţi bucura de lumină naturală, completează cu instalaţii electrice calde şi eficiente. Când ochii nu au condiţii de luminozitate în timpul lucrului, întreg corpul resimte efortul de concentrare, apar migrenele şi scad energia şi randamentul.
Plantele aduc energie
Pe lângă rolul estetic de decor, plantele te ajută să te concentrezi asupra muncii, ducând la o productivitate mai mare. Cu cât sunt mai colorate, cu atât atmosfera este mai plăcută. Chiar dacă eşti închis într-un birou pentru câteva ore, dacă ai ocazia să priveşti frumuseţea naturală a unei flori te vei simţi puţin mai liber. Cu siguranţa priveliştea este preferabilă unui perete alb şi unui mobilier de birou plictisitor.
Ascultă muzică
Dacă nu eşti singur în birou, instalează o pereche de căşti. Cu cât sunt mai de calitate, cu atât te vei bucura de experienţa fiecărui acord dintr-o melodie. Stimulii pe care muzica preferată îi oferă unei anumite părţi a creierului permite creşterea nivelului de concentrare. Dacă sunteţi mai mulţi membri ai echipei în aceeaşi încăpere, încărcaţi un playlist cu preferinţele fiecăruia, apăsaţi butonul shuffle sau random, bucuraţi-vă de gusturile diverse şi aşteptaţi să vină rândul melodiilor alese.
Este aproape imposibil să înlături toată energia negativă dintr-un birou, mai ales acolo unde se lucrează sub presiunea timpului şi a volumului mare de lucru. Însă moralul fiecăruia poate fi îmbunătăţit prin crearea unor condiţii de bunăstare fizică şi emoţională optime.