ONU pune în gardă Israelul în legătură cu planul de anexare a unor teritorii din Cisiordania

Diplomații europeni din Consiliul de Securitate al ONU au reamintit Israelului existența unor frontiere „bine fondate”, trasate în 1967, și l-au prevenit că orice anexare de teritorii din Cisiordania va fi sancționată.

Mahmoud Abbas, președintele Autorității palestiniene, a avertizat că el va înceta cooperarea, inclusiv cea securitară, cu Israelul. Reacția lui Abbas intervine la câteva zile de la anunțarea unui nou guvern de uniune națională israelian, care la 1 iulie urmează să se pronunțe asupra transpunerii în practică a planului propus de Washington referitor la posibilitatea anexării unor teritorii din Cisiordania. Miercuri, cu mare repeziciune, a venit avertismentul diplomaților țărilor europene din Consiliul de Securitate. Aceștia – prin videconferinţă simultană – au comunicat Israelului că orice anexare „va fi sancționată”. Cinci ambasadori – estonian, german, belgian, francez și polonez – au ținut să se adreseze noului guvern israelian. Informați de către reprezentantul la ONU pentru problemele Orientului Apropiat în legătură cu intențiile anexioniste ale Israelului, șefii delegațiilor la Consiliul de Securitate au reafirmat un punct de vedere cunoscut al Națiunilor Unite, potrivit căruia „două state reprezintă singura soluție care poate garanta stabilitatea regională”.

„Noi sfătuim insistent Israelul să nu adopte o decizie unilaterală care să implice anexarea a indiferent cărei părți din teritoriul palestinian ocupat, acest lucru contravenind dreptului internațional”, a explicat pentru presă Marc Pecsteen, ambasadorul belgian la Consiliul de Securitate. La Consiliul de Securitate, spun surse informate citate de RFI, există cereri ca cvartetul compus din SUA, Rusia, Uniunea Europeană și Națiunile Unite să se reformeze și să reia conducerea negocierilor privitoare la dosarul Israel/palestinienii.

O acțiune comună europeană „de prevenire și ripostă”

Orice anexare, chiar și cu susținerea Statelor Unite, va obliga Consiliul de Securitate să reacționeze printr-o rezoluție, spun diplomați ai țărilor membre care reamintesc că soluția „două state” a fost recunoscută de o altă administrație americană republicană, cea a lui George Bush, în 2004.

Șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a declarat miercuri că, în opinia sa, intrarea în funcțiune a noului guvern israelian implică pericolul unei anexări parțiale a Cisiordaniei, așa acum prevede planul Trump. Ar fi o decizie extrem de dăunătoare, inacceptabilă pentru Franța, a adăugat Le Drian, avertizând că Europa pregătește o acțiune comună împotriva acestui plan. Nu a putut preciza deocamdată în ce mod se va acționa, dar, împreună, europenii vor lucra pentru a „preveni și eventual riposta dacă o decizie de anexare va fi luată” . Contacte în același sens au loc cu țările arabe, în special cu Iordania și Egiptul, țări semnatare a unor acorduri de pace cu Israelul.


Foto: By Antonio Cruz/ABr – Agência Brasil, CC BY 3.0 br, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12562615

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW