Justiția poloneză consideră anticonstituționale măsurile luate de Curtea europeană de justiție împotriva sa

Disputa între Polonia și Uniunea Europeană continuă. Miercuri, Tribunalul constituțional polonez, aflat sub controlul puterii, a calificat măsurile luate de Curtea europeană de justiție privind reformele judiciare poloneze contrare constituției țării. Acesta a fost răspunsul polonez și riscă să nu calmeze tensiunea cu Bruxellesul. Mai mult, într-o sentință din 14 iulie a Curții constituționale poloneze se estimează că măsurile impuse de către Bruxelles nu sunt obligatorii și Polonia poate, în consecință, să le ignore, fiind contrare Constituției poloneze. Imediat, o nouă ordonanță a Curții europene de justiție cere Poloniei să suspende imediat ansamblul „Camerei disciplinare”, apreciind că prevederile disciplinare ale reformei judiciare a Poloniei «nu sunt conforme » Dreptului european.

Încă din luna aprilie anul trecut, Curtea europeană de justiție a ordonat Poloniei să suspende Camera disciplinară (ce vizează magistrații, procurorii). Autoritățile europene au considerat că imparțialitatea și independența acestei instanțe create de guvern în cadrul Curții Supreme, care are puterea să priveze de imunitate unii judecători, nu ar fi garantată. Măsurile Bruxellesului nu au fost niciodată aplicate de Varșovia. Dimpotrivă, relevă corespondentul RFI în capitala poloneză, autoritățile de la Varșovia au sesizat Tribunalul constituțional polonez care, acum, trebue să statueze asupra compatibilității Dreptului polonez cu cel european, respectiv cine are primordialitate. Decizia este așteptată la 3 august și, spun observatori politici nu doar polonezi, citați de RFI, ea ar putea duce la un «Polexit juridic».

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Vom ajunge ca intr-o zi Uniunea Europeana sa ne scrie legile si sa ni le trimita direct la Monitorul Oficial spre publicare!

    Si totusi unii se fac ca nu inteleg de ce a iesit Marea Britanie din UE…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW