Dacă ești deținătorul unei cafenele și te întrebi ce trebuie să faci pentru „a-ți crește afacerea“, răspunsul stă în profesionalism și calitate, dar și în detalii la care nici măcar nu te-ai fi gândit.
Nu trebuie să investești sume uriașe, ci doar să ții cont de cele mai importante aspecte când vine vorba de succes. Iată pe ce trebuie să te concentrezi pentru a vedea rezultate rapid și sigur!
1. Proiectează spații intime și confortabile
Dacă îți dorești ca vizitatorii să se simtă minunat în cafeneaua ta și să se întoarcă și data viitoare, investește în confort. Nu este de ajuns să cumperi mese și scaune, pe care să le așezi, simetric, în tot spațiul cafenelei. Pentru un design plăcut și o atmosferă familiară, gândește fiecare masă ca pe un spațiu intim și comod. Împarte locurile astfel încât să poți oferi atât mese intime, pentru două persoane, cât și spații suficient de mari pentru grupuri de prieteni sau familii.
2. Vinde doar produse de cea mai bună calitate
Cele mai bune produse, cele mai tari și performante aparate și cea mai bună spumă de lapte din oraș. Spre aceste lucruri trebuie să tinzi, dacă vrei ca localul tău să devină preferatul oricărui client. Promovează ingredientele pe care le utilizezi și informează-ți clienții, constant, cu privire la caracteristicile cafelei, arome, tente subtile, grad de prăjire și ale detalii relevante. În acest mod, cei care îți calcă pragul vor ști că sunt respectați și, de aceea, sunt tratați cu cele mai bune produse.
3. Oferă o poveste, nu doar produse
Chiar dacă vinzi o cafea delicioasă și le oferi clienților un spațiu plăcut, ai nevoie de mai mult de atât pentru a deveni cafeneaua preferată a tuturor. Mai exact, ai nevoie de o poveste. Încearcă să integrezi, în local, un concept deosebit, o tematică sau o idee în jurul căreia să se învârtă toate elementele. De exemplu, poți avea o cafenea pentru pasionații de călătorii, cu hărți pe pereți, decorațiuni tematice și cafea din toate colțurile lumii. În plus, poți personaliza meniul, adăugând descrieri interesante pentru fiecare băutură.
Imaginația este singura limită, așa că acordă timp acestui element și vino cu un concept unic, care va captiva imediat vizitatorii!
4. Amenajează spații de lucru
În prezent, tot mai multe persoane aleg să lucreze din cafenele, puburi sau alte spații publice. Profită de acest trend și poziționează-te pe piață drept o cafenea work friendly, în care clienții se pot așeza confortabil la masă și pot lucra în liniște cât au nevoie.
Dacă nu știi cum să aranjezi spațiul, poți vedea online idei pentru amenajarea localului sau te poți inspira de la cafenele pentru freelanceri din restul Europei. Pe lângă locuri comode și spații liniștite, investește și într-o rețea wi-fi excelentă, care să funcționeze fără probleme, în fiecare zi, la orice oră. Astfel, clienții tăi se vor baza pe tine, ori de câte ori, trebuie să trimită un e-mail urgent sau să participe la o ședință rapidă.
5. Angajează persoane pasionate
Când cineva intră, pentru prima oară, într-o cafenea, primul lucru pe care îl va reține este atitudinea personalului. Vizitatorii tăi vor interacționa imediat cu angajații, iar tu trebuie să te asiguri că aceștia întâmpină clienții cu prietenie și căldură. Colaborează doar cu profesioniști și, mai presus de orice, angajează doar persoane entuziasmate, zilnic, de jobul lor, care iubesc să interacționeze cu toți clienții și să le ofere acestora o experiență de neuitat.
6. Oferă cadouri și surprize
Dacă vrei să îți păstrezi clienții, surprinde-i, din când în când. Oferă-le, spre exemplu, o gustare din partea casei, de ziua lor sau de onomastică, o cafea gratuită, la fiecare cinci cafele cumpărate, sau o cană de cappuccino, la aniversarea cafenelei.
Creează promoții, carduri de fidelitate, sisteme de recompense și concursuri. Astfel, vizitatorii vor rămâne mereu curioși și vor ști că vor avea parte, întotdeauna, de cele mai bune servicii!
7. Creează-ți o comunitate online
În prezent, fie că ai o cafenea de cartier sau un lanț de localuri celebre, prezența în mediul online este obligatorie. În social media se formează comunități, se discută idei, se oferă recenzii și se fac recomandări.
De aceea, dacă nu ai încă, este timpul să îți creezi un cont de Instagram sau de FB, pe care să postezi informații interesante despre cafeaua disponibilă în local, fotografii atractive cu produsele tale și instantanee din cafenea.
În final, nu uita că serviciile ireproșabile, comunicarea sinceră și atitudinea față de clienți sunt esențiale unui business de succes!