Beijingul a decis trimiterea unui emisar la Kiev. Este vorba de Li Hui, noul reprezentant chinez pentru afacerile eurasiatice, fost ambasador al Chinei la Moscova. Misiunea înaltului oficial este, potrivit RFI, de a discuta reglementarea conflictului armat din Ucraina. În afara Ucrainei, marți și miercuri, și Polonia vineri, diplomatul chinez va mai merge în Franța, în Germania și în Rusia. Beijingul, care se prezintă drept parte neutră în acest conflict, înțelege să joace rol de mediator, dar surse informate locale spun că discuțiile vor avea loc, de fapt, pe fondul intereselor economice ale Chinei în Europa. Li Hui cunoaște foarte bine țările foste membre ale Uniunii Sovietice, ca ambasador, circa zece ani, la Moscova.
Problemele economice le va aborda ca un actor-cheie: în cadrul ”noului drum al mătăsii”, China a acordat un credit de 1 miliard de dolari Ucrainei, bani ce au servit la modernizarea portului Mariupol și a unor linii de tren care transporta ulei ucrainean către China și a unor mărfuri chineze către Europa de est. Acest coridor comercial este însă întrerupt la ora actuală din cauza războiului. Miza Beijingului nu este, deci, să se prezinte doar ca un mediator pentru pace, ci și restabilirea cât mai rapidă a acestor rute comerciale.
Vizita la Kiev a lui Li Hui a fost stabilită în urma unei convorbiri telefonice între președinții ucrainean și chinez în scopul unor ”consultări aprofundate cu toate părțile”. Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a explicat vinerea trecută presei că vizita înaltului oficial chinez în țările mai sus anunțate ”este o nouă demonstrație a angajamentului Chinei pentru promovarea negocierilor… China este ferm de partea păcii, în condițiile în care criza din Ucraina se prelungește și efectele lui continuă”. Beijingul susține ”criza mai degrabă decât războiul”, dar RFI remarcă faptul că China nu a catalogat invazia rusă drept agresiune.