Coaliția de guvernământ cu trei partide a Germaniei s-a prăbușit miercuri seară, după ce cancelarul Olaf Scholz a anunțat că îl va demite pe ministrul de Finanțe Christian Lindner din cauza divergențelor persistente privind cheltuielile și reformele economice, o mișcare care deschide calea pentru alegeri anticipate în câteva luni.
Alegerile anticipate ar putea avea loc până în martie
Demisia scoate efectiv Partidul Liber Democrat (FDP), conservator din punct de vedere fiscal al lui Lindner, din coaliția cu probleme, forțându-l pe Scholz să ceară un vot de încredere despre care a spus că va avea loc pe 15 ianuarie. Dacă, așa cum se preconizează, Scholz pierde acel vot, alegerile anticipate sunt programate să aibă loc până în martie.
Instabilitatea politică recentă din Germania a survenit la doar câteva ore după victoria clară a lui Donald Trump în alegerile din SUA, un rezultat care i-a uimit pe liderii politici germani, care depind de puterea armată americană pentru apărarea țării lor și se tem că politicile tarifare ale lui Trump vor pune piedici industriei germane.
„Stimați concetățeni, mi-ar fi plăcut să vă fi scutit de această decizie dificilă, mai ales în vremuri ca acestea, când incertitudinea crește”, a spus Scholz într-o declarație, citat de Politico.
În timpul unei întâlniri dramatice a liderilor celor trei partide de miercuri seară în cancelarie, Christian Lindner i-a spus lui Olaf Scholz că nu vede nicio modalitate de a continua coaliția și l-a îndemnat să deschidă calea pentru alegeri anticipate.
Dar rupturile din interiorul coaliției s-au dovedit prea mari pentru a fi depășite. Lindner și FDP au insistat ca guvernul german să respecte reguli stricte de cheltuieli și să reducă taxele, chiar dacă partenerii săi de coaliție de stânga doreau să mențină cheltuielile sociale și să ajute industria germană prin stimulente economice.
„Prea des, ministrul Lindner a blocat legile într-un mod nepotrivit”, a spus Scholz într-o declarație. „Prea des s-a angajat în tactici meschine de partid politic. De prea multe ori mi-a distrus încrederea.”
Scholz a spus că i-a cerut lui Linder să ușureze regulile de cheltuieli pentru a permite mai mult ajutor Ucrainei, dar Lindner a refuzat, spunând că o astfel de mișcare ar fi „încălcat jurământul meu în funcție”. Linder a atacat, de asemenea, răspunsul lui Scholz la slăbiciunea economică a Germaniei.
Nici măcar teama de noul mandat al lui Trump nu-i poate împăca pe membrii coaliției de guvernare
„Olaf Scholz nu a reușit, de prea multă vreme, să recunoască necesitatea unei noi strategii economice în țara noastră”, a spus Lindner într-un comunicat.
„El a minimalizat, de prea mult timp, preocupările economice ale cetățenilor noștri”.
Alegerile anticipate vor duce probabil la instalarea unui nou guvern condus de Uniunea Creștin Democrată (CDU) de centru-dreapta, care în prezent este lider în sondaje. Liderii CDU au luat o viraj bruscă la dreapta în privința migrației în ultimii ani, pledând totodată și pentru un ajutor militar mai solid pentru Ucraina.
Principalul dezacord al coaliției actuale a fost adoptarea de către parlament a bugetului pentru 2025 – în care trebuie rezolvat un decalaj de cel puțin 2,4 miliarde de euro și, potențial, mult mai mult – precum și un acord privind măsurile de modernizare a economiei în dificultate a țării.
Discuțiile care au provocat criza din cadrul coaliției au ajuns la un punct culminant după ce Lindner a emis un document în care erau cerute reforme economice liberale pe care celelalte două partide nu le-au acceptat, cerând reduceri de taxe și reducerea politicilor climatice pentru a stimula creșterea economică – ambele poziții care pun partidul în dezacord cu partenerii săi de coaliție.
Se așteaptă ca victoria lui Trump să pună o presiune puternică asupra celei mai mari economii a Europei. O analiză a Institutului Economic German (IW) estimează că un nou război comercial ar putea costa Germania 180 de miliarde de euro în cei patru ani de mandat al lui Trump.