Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), prețul unui kilogram de cartofi a crescut în luna mai cu 55,27% față de decembrie 2018 și cu 17,33% față de luna aprilie 2019.
Topul scumpirilor continuă în luna mai cu citricele şi alte fructe meridionale (+ 2,68% față de aprilie) şi fructele proaspete (+ 2,49%).
Față de luna decembrie 2018, cel mai mult au crescut preţurile la cartofi (+ 55,27%), alte legume şi conserve din legume (+ 23,85%), citrice şi alte fructe meridionale (+ 16,12%).
Scăderi de preţuri comparativ cu luna aprilie s-au înregistrat doar la ouă (2,27%), fasole boabe şi alte leguminoase (0,66%), telemea de oaie (0,09%) şi ulei comestibil (0,04%).
Un român consumă 300 g de cartofi pe zi
Când vine vorba de consum, datele INS arată că fiecare român consumă în medie 98,9 kilograme de cartofi pe an, adică aproximativ 0,3 kilograme de cartofi pe zi.
Raportat la populaţie, rezultă 1,9 milioane tone de cartofi consumate anual.