Evenimentele dramatice de la Caracal, care au trezit și bulversat o țară întreagă, au deschis în fața publicului șocat o imagine dezastruoasă în care sadismul unui criminal în serie, dublat de incompetența, uneori penibilă, a autorităților, a dus la moartea a două tinere.
Sâmbătă, 3 august
ADN-ul Alexandrei Măceșeanu a fost confirmat
DIICOT continuă activităţile începute vineri, respectiv cercetarea efectuată de echipe complexe, a locuinţei inculpatului, echipe formate din procurorii care efectuează UP, poliţişti specializaţi în cercetarea infracţiunii de omor, criminalişti şi poliţişti din cadrul structurii specializate a IGPR – DCCO.
În urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv Măceşanu Alexandra Mihaela, concluzie fundamentată ştiinţific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinţilor Alexandrei.
Concluzia a fost comunicată aseară, 2 august, de către reprezentanţi ai INML.
În raport de această concluzie, urmărirea penală continuă cu certitudine, între altele şi pentru infracţiunea de omor calificat.
Marți, 30 iulie
Transcriptul convorbirilor Alexandrei cu operatorul 112
Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceşanu, a dat publicităţii transcriptul convorbirilor pe care minora de 15 ani le-a avut cu operatorul Serviciului de Urgenţă 112.
Nicolae Moga a demisionat de la conducerea MAI
Nicolae Moga a demisionat de la șefia Ministerului de Interne, după șase zile de mandat, în contextul scandalului generat de crimele de la Caracal.
Parchetul General, explicație incredibilă
Parchetul General a făcut public, marți, rezultatul controlului efectuat de către Serviciul de Îndrumare și Control (SIC) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și DIICOT Craiova, privind intervenția procurorilor și a polițiștilor în cazul tragediei de la Caracal.
Dincă, suspect şi în crima din Parcul „Nicolae Romanescu“, Craiova
Gheorghe Dincă, bărbatul care a recunoscut că a ucis două fete în Caracal, ar fi cercetat într-un al treilea dosar.
Se cere desecretizarea apelurilor Alexandrei la 112
Ancheta privind tragedia de la Caracal capătă noi dimensiuni dramatice odată cu apariţia a tot mai multe informaţii despre felul în care au decurs conversaţiile dintre Alexandra şi operatorul 112.
Acestea au fost ascultate luni de către parlamentarii din Comisia pentru Apărare din Camera Deputaţilor în timpul audierii reprezentanţilor STS, iar toţi cei care le-au auzit s-au declarat şocaţi de felul în care acestea s-au derulat.
„Este absolut îngrozitor, înainte de orice, felul în care i-au vorbit victimei! Nu au sfătuit-o cu nimic, sunt momente în care nu o cred și nu o iau în serios. Îi vorbesc superior, de sus, cu ”domnșoară””, a povestit unul dintre parlamentarii stupefiați, pentru Libertatea.
Alt parlamentar susține că „în loc să-i spună ce să facă, ce opțiuni are, ei o chestionau, ca să verifice dacă povestea e reală. Este evident că nu o credeau”.
Deputatul USR Stelian Ion a afirmat la rândul său că este răvăşit şi devastator tot ce a putut auzi. „Este răvășitor. Este pur și simplu devastator. Și eu și cred că și colegii mei suntem pur și simplu dezamăgiți, atât vă pot spune. În rest, cu siguranță vor ieși, în cadrul anchetei, la iveală niște deficiențe pe chestiunile acestea”
Luni, 29 iulie
Ora 20:00
Colegii şi prietenii Alexandrei au protestat paşnic în această seară în faţa sediului Poliţiei din Caracal. Adolescenţii au purtat tricouri albe pe care era inscripionat mesajul „Alexandra – Erou”. Ei au purtat pancarte pe care se putea citi: „Alo 112, sunt Alexandra şi vreau să trăiesc”.
Audieri în cadrul comisiei de apărare – ce spune STS
STS a prezentat, în timpul audierilor din cadrul Comisiei de Apărare din Camera Deputaților informații importante despre modul în care autoritățile au acționat pentru salvarea Alexandrei, după apelurile disperate la 112.
Astfel, prim-adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan, le-a prezentat membrilor acestei comisii un raport cu conținut clasificat, în care se află toate detaliile legate de apelurile efectuate de Alexandra în ziua fatidică, joi, 25 iulie.
Sorin Bălan a declarat că Serviciul nu a furnizat cele trei adrese greşite către Poliţie, pentru că, în cazul apelurilor iniţiate de pe un telefon mobil, informaţia este grafică.
Bălan a precizat că Poliţia a deschis aplicaţia de localizare a apelului Alexandrei la mai bine de o oră după ce fata a sunat la 112.
„Accesarea informaţiilor de localizare a fost disponibilă în sistem de la primul apel – 11:05 – iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la Poliţie s-a realizat la 12:08. Au fost solicitări ale operatorului de la Poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat, (…) ultimul (sprijin – n.r.) fiind la 12.32”, a afirmat Bălan, la Comisia pentru apărare.
Alexandra mergea cu mașini de ocazie pentru că nu exista microbuz
Alexandra Măceşanu, victima lui Gheorghe Dincă, a luat ocazia pentru că nu a avut un mijloc de transport în comun pentru a ajunge la Caracal, a povestit prietena ei, Marina Udeanu, pentru Gazeta de Sud.
Prietena Alexandrei spune că şi în timpul anului şcolar microbuzele sunt puţine şi că ea a preferat de multe ori să facă autostopul. „Eu am mers cu ocazia chiar şi în timpul anului şcolar pentru că microbuzul pleca la ora 12.00 şi cursurile începeau la 14.00.”
Peste 50 de femei sunt agresate zilnic în România
Un raport arată că în prima jumătate a anului 2019 au fost înregistrate 11.627 de victime ale violenţei domestice, ceea ce arată că, la nivel naţional, 64 de persoane sunt agresate, zilnic, în România.
În privinţa minorilor, datele arată că trei minori sunt agresaţi în fiecare zi, scrie MEDIAFAX.
Gheorghe Dincă a fost internat de mai multe ori la Psihiatrie
Bărbatul acuzat de uciderea celor două fete în Caracal, Gheorghe Dincă, a fost internat de mai multe ori la Psihiatrie. Potrivit unor surse medicale, bărbatul suferea de mai multe tulburări de comportament, unele apărute în urma consumului de alcool, potrivit Gazeta Oltului.
Ultima internare a bărbatului a avut loc în aprilie 2010. Atunci, a fost internat pentru sindrom anxios depresiv. În spital medicii i-au pus ca diagnostic secundar „Tulburări mentale şi de comportament datorate folosirii alcoolului”, sindrom de dependenţă, sindrom amnezic şi hepatită alcoolică.
Cine a fost îndepărtat din funcții, până acum, în urma acestui caz
Ionel Vasilca – șeful STS
Ioan Buda – inspectorul general al Poliției Române, chestor general de poliție
Siviu Neacșu – Prefectul Județului Olt, în funcție din 11 aprilie 2014
Radu Ioniţă – subprefectul Județului Olt, în funcție din 23 mai 2017
Cristian Voiculescu, șeful IPJ Olt și adjuncții Nicolae Alexe și Ionuț Sârbu
Șeful poliției muncipiului Caracal și adjunctul
Șeful STS și-a dat demisia
Șeful STS, Ionel Vasilca, și-a anunțat demisia printr-un comunicat de presă. El și-a înaintat demisia președintelui Klaus Iohannis, după ce STS a fost acuzat de Poliție și de premierul Dăncilă că a ratat identificarea zonei din care Alexandra a sunat de trei ori la 112.
„Doresc să vă informez că, începând cu data de 29 iulie 2019, am înaintat Președintelui României demisia mea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției.”, se arată în comunicat.