Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat că sesiunea plenară a PE din luna martie nu se va mai ține la Strasbourg, ca de obicei, ci la Bruxelles, spre nemulțumirea multora dintre eurodeputații francezi. Motivul invocat a fost riscul pe care-l implică epidemia cu virusul ucigaș la nivelul Europei, inclusiv în Franța. Este, spun comentatori ai presei franceze, citând eurodeputați francezi, un motiv neîntemeiat, având în vedere că riscurile de contaminare nu sunt mai mici la Bruxelles decât la Strasbourg. Unii spun că este de fapt vorba de o manevră a celor care de mulți ani susțin renunțarea la sediul PE din Strasbourg, în favoarea Bruxellesului.
„Țînând cont de evoluția epidemiei cu Covid-19 în Franța, am decis ca, în mod excepțional, sesiunea PE din luna martie, ale cărei lucrări încep luni, să fie organizată la Bruxelles”, se spune în scrisoarea adresată de președintele PE tuturor grupurilor politice. Pentru a calma unele reacții negative ale acestei decizii, David Sassoli susține în scrisoarea respectivă: „Noi trebuie să tragem învățăminte din ceea ce fac chinezii care, se pare, au obținut un oarecare control asupra propagării virusului limitând deplasările și luând măsuri de izolare”.
Bugetul european plurianual, legislația privind clima, epidemia de coronavirus – teme din agenda actualei sesiuni
Marți, ca urmare a propagării rapide a virusului ucigaș, eurodeputații vor face o evaluare a eforturilor pe care trebuie să le depună Uniunea Europeană pentru găsirea unui răspuns coerent la scară europeană. O rezoluție în acest sens va fi supusă votului în plenul de joi. Miercuri dimineață, în cadrul dezbaterilor generale, eurodeputații vor face o analiză a situației refugiaților masați la frontiera dintre Grecia și Turcia, după decizia lui Recep Erdogan de a deschide frontierele pentru refugiați și migranții dornici să ajungă în țările din vestul UE
Tot miercuri, deputații europeni vor discuta cu președintele Consiliului European, Charles Michel, despre eșecul summitului european din luna februarie în eforturile de a se găsi un acord asupra bugetului multinațional european.
PE a declarat „urgenţă climatică” în 2019. Luni, eurodeputații vor evalua dacă propunerea Comisiei Europene privind legislația climatică este îndeajuns de ambițioasă pentru atingerea obiectivului fixat: până în 2050, o Uniune Europeană neutră în carbon.
Deputații europeni urmează să se pronunțe miercuri și asupra strategiei europene post-2020 în privința persoanelor cu handicap. Este vizată integrarea acestor persoane în toate politicile europene și la acțiuni concrete privind folosirea forței lor de muncă, accesibilitatea, sărăcia și educația. Marți, cu prilejul Zilei internaționale a drepturilor femeilor, PE organizează o dezbatere privind rolul femeilor ca „agenți ai schimbării”, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vor fi de asemenea dezbătute și vor fi supuse la vot rezoluții referitoare la proiectele energetice care beneficiază de finanțarea UE, la o mai bună protejare a fondurilor europene împotriva deturnării lor în Cehia, inclusiv de către premierul ceh personal.
Este programată, ca de obicei la sesiunile plenare ale PE, o expunere a unui șef de stat. Marți va vorbi președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, înaintea unei dezbateri asupra noii strategii a UE față de Africa.
Este o decizie buna .Presedintele Sassoli a luat o decizie corecta