Coronavirusul continuă să facă victime în lume. Marți, 7 aprilie, agențiile internaționale de presă anunțau că virusul ucigaș a luat viața a peste 70.000 de persoane, numărul morților ajungând la 73.139, iar cel al infectaţilor cu virusul ucigaș, aproape de 1,4 milioane. O veste-surpriză: Marți, pentru prima oară de la declanșarea epidemiei, niciun deces în China.
Italia rămâne țara cea mai îndoliată, cu 16.523 decese înregistrate de la declanșarea epidemiei. Doar luni, deși în ultimele zile au existat semne ale unei scăderi a numărului contaminaţilor și al morților, au decedat alte 636 persoane, o cifră încă mare și, spun surse locale, îngrijorătoare.
În Spania, coronavirusul continuă să ucidă. Numărul morților înregistrați de la declanșarea epidemiei a ajuns marți dimineață la 13.055.
Franța se află în a patra săptămână de izolare, dar evoluția pandemiei este încă departe de a marca vreun regres. S-a ajuns la 8.911 morți, în rândul cărora se află un mare număr de persoane din casele de bătrâni (Ephad). Surse oficiale au anunțat marți că în ultimele 24 de ore au decedat 833 persoane, un nou bilanț record al morților în așa scurtă perioadă de timp.
Presa strasbourgheză de marți a anunțat că sediul Parlamentului European a fost transformat în centru de depistare a contaminaţilor cu coronavirus. O măsură luată având în vedere că nord-estul Franței, mai exact Alsacia, a fost una dintre zonele cele mai lovite de pandemie din această țară.
În Regatul Unit, contaminarea și evoluția actuală a stării de sănătate a primului ministru, spun surse locale, anunță zile grele, pline de înspăimântare în rândul populației. Se aud comentarii privind greșelile inițiale comise de autorități și de însuși premierul Johnson față de riscul evident ce se anunța încă în urmă cu două luni al unei posibile contaminări de anvergură cu coronavirus. Cifre oficiale anunță existența deja în Marea Britanie a 51.608 contaminați și 5.373 decedați. Marți dimineață au fost confirmate informațiile potrivit cărora premierul Johnson a fost transferat în tratament intensiv. Decizia a fost luată din precauție, pentru cazul în care pacientul ar avea nevoie de un aparat respirator. Dovadă că starea premierului britanic este preocupantă este și faptul că a predat conducerea temporară a treburilor guvernului șefului diplomaţiei britanice, Dominic Raab.
Dincolo de Atlantic, Statele Unite sunt în continuare cea de a treia țară cu cel mai mare număr de decese provocate coronavirus. Marți, în Statele Unite erau 366.000 contaminați și 10.783 morți. Administrația federală americană a comparat situația actuală cu cea de la Pearl Harbor sau cu cea din 11 septembrie, cu diferența că acum drama a cuprins întreaga țară.
Marți, 7 aprilie, este o zi marcată de un eveniment promițător: pentru prima oară de la începutul pandemiei, China nu a mai înregistrat în decurs de 24 ore vreun deces provocat de Covid-19. Au fost înregistrați 32 noi contaminați, dar toți erau recent sosiți din afara Chinei.
Foto: By Derivative work: Marco Carrasco – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88477578
JAPONIA ARE 80 DE MORTI DE LA INCEPUTUL EPIDEMIEI, FARA MASURI DE PROTECTIE SPECIALE SI FARA CARANTINA, AFLATA CHIAR LANGA CHINA. OARE SAMURAII AU O IMUNITATE MULT SUPERIOARA CELORLALTE POPOARE ? EI N-AU INTRERUPT NICI CAMPIONATUL DE SUMO ( LUPTE)