Experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au sosit sâmbătă la Beijing, într-o importantă misiune: demararea unei anchete privind originea virusului apărut inițial în China, la sfârșitul anului 2019.
Misiunea grupului format din doi experți internaționali – un epidemiolog și un specialist privind sănătatea la animale – intervine după ce, vineri, OMS a lansat un apel insistent la vigilență, în fața exploziei de contaminați cu Covid-19 în mai multe zone ale lumii.
Obiectul anchetei experților OMS
În anunțul referitor la deplasarea experților internaționali în China, Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a OMS, a precizat că aceștia vor avea convorbiri cu responsabili chinezi pentru a determina locurile unde se va derula ancheta. „Una din principalele chestiuni ce se impune a fi clarificată este să se stabilească dacă virusul a fost transmis la om de către un animal și despre ce animal este vorba”, a precizat Margaret Harris.
Se știe că majoritatea cercetătorilor sunt de părere că virusul SARS-CoV-2, aflat la originea pandemiei actuale, s-a născut la o specie de șoareci. Sunt însă oameni de știință care cred că virusul a mai trecut printr-o altă specie înainte de a ajunge la om. Aceasta este „piesa de puzzle” pe care comunitatea științifică internațională și OMS speră să o descopere, pentru a înțelege mai bine ceea ce s-a întâmplat și pentru a evita o nouă pandemie.
China a fost de acord, condiționat, cu ancheta experților OMS
Beijingul și-a dat acordul pentru misiunea experților OMS, în baza unei rezoluții adoptate în luna mai, în unanimitate, de către Adunarea mondială a sănătății, organ conducător al OMS. „Este o anchetă științifică, o încercare deliberată de a stabili un reper clar care să evite o eroare… Nu este tipul de anchetă solicitată de Australia, Statele Unite și alte țări care au cerut o amplă anchetă privind gestionarea de către autoritățile de la Beijing a epidemiei încă de la declanșarea ei la Wuhan, în decembrie anul trecut”, a subliniat Sara Davies, profesoară specializată în relații internaționale și probleme ale sănătății publice globale la Universitatea Griffith din Australia.
China, la rândul ei, a acceptat misiunea experților OMS din momentul în care s-a decis că ea nu va arunca răspunderea asupra nimănui pentru declanșarea pandemiei. Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a lansat, și el, un foarte ferm mesaj: în conformitate cu un „consens fundamental” intervenit între China și OMS, cercetarea originii virusului nu va fi făcută doar în China, ci și în alte țări.
Americanii salută această „etapă necesară”
Într-o declarație neobișnuit de pozitivă privind OMS, ambasadorul american la sediul ONU din Geneva, Ndrew Bremberg, a salutat inițierea anchetei în China. „Noi, a spus el, considerăm această anchetă științifică drept o etapă necesară pentru a avea o înțelegere completă și transparentă asupra manierei în care coronavirusul s-a răspândit în lume”. Așa cum se știe, la 7 iulie, Statele Unite au lansat oficial procedura de retragere din OMS, acuzând organizația de întârziere a reacției la pandemie și de prea multă „complezență” față de China. Președintele Trump a mers până la a califica OMS drept o „marionetă a Chinei”.
Am venit aici sa studiem originea statuietelor chinezesti din sec II din timpul dinastiei Tang