Tavanul fals sau „casetat”, cum i se mai spune, este o soluție folosită frecvent în construcții, având numeroase beneficii din punct de vedere practic și punctând foarte bine la capitolul estetic. În acest scop, constructorii folosesc diferite materiale, însă, din toată gama pe care o au la dispoziție, majoritatea preferă plăcile de tavan casetat din fibra minerală. Vei înțelege mai bine de ce acest material este atât de apreciat, după ce vei citi despre principalele sale avantaje.
Se instalează ușor și rapid
Instalarea unui tavan casetat din fibră minerală nu presupune transformarea întregului spațiu într-un șantier. Această operațiune necesită doar montarea unui schelet suspendat de tavan, pe care vor fi amplasate plăcile minerale. Pentru asta, nu este nevoie să apelezi la specialiști, așa că, dacă ai un minim de deprinderi tehnice, poți realiza chiar tu această operațiune. Nici măcar nu este nevoie să scoți covoarele, să acoperi pardoseala sau să dai cu mopul prin toată casa după ce termini. Montarea unui astfel de tavan nu presupune nici deșeuri și resturi lăsate în urmă.
Oferă izolare fonică
Dacă locuiești la bloc, desigur, ai fost deranjat, cel puțin, o dată de zgomotul făcut de vecinii de deasupra. De asemenea, este foarte posibil ca aceiași vecini să-ți fi bătut în țeavă, atunci când ai dat muzica puțin mai tare sau te-ai manifestat prea zgomotos la vreun meci. Cu un tavan casetat din fibră minerală, ai scăpat de astfel de probleme, pentru că materialul îți asigură o bună izolare fonică. Astfel, vei avea parte de mai multă liniște și nici nu mai trebuie să-ți faci griji că îi strici somnul vecinului de deasupra, când ai chef de muzică sau de meci. În cazul spațiilor mai mari, cum ar fi birourile sau sălile de conferințe, un astfel de tavan îmbunătățește, considerabil, acustica.
Poți să-ți alegi modelul preferat
Plăcile de fibră minerală sunt disponibile într-o mare varietate de nuanțe, finisaje texturi și modele. Cu o ofertă atât de bogată, este imposibil să nu găsești un model pe gustul tău, care să se potrivească perfect locuinței. În plus, dacă, la un moment dat te plictisești de modelul respectiv, nu ai decât să cumperi un set nou de plăci și le înlocuiești pe cele vechi. La fel ca și montajul, demontarea plăcilor tavanului casetat este extrem de simplă și nu presupune pregătiri speciale.
Menține confortul termic
Pe lângă izolarea fonică, tavanul casetat din fibră minerală contribuie și la izolarea termică a locuinței sau a oricărui spațiu în care este montat. Orice tavan fals reduce înălțimea încăperii, iar, în acest mod, se micșorează și suprafața care trebuie încălzită. În consecință, spațiul se va încălzi mai ușor, cu un consum mai mic de energie termică, și, implicit, cu facturi mai mici la încălzire. Totodată, între tavanul fals și planșeu se formează o pernă de aer, care menține, pentru mai multă vreme, căldura în interior.
Se curăță ușor
În timp, praful, insectele, fumul de țigară și alți factori pot afecta aspectul plăcilor minerale care alcătuiesc tavanul fals. Din fericire, acestea nu se impregnează și pot fi curățate foarte ușor, cu ajutorul unei cârpe moi, ușor umezite în apă. Nu trebuie să îți faci griji, pentru că fibra minerală este rezistentă la umezeală, iar plăcile vor arăta ca noi după curățare. În cazul în care una sau mai multe plăci se deteriorează, ele pot fi înlocuite foarte ușor cu unele noi.
Nu în ultimul rând, un astfel de tavan te ajută să maschezi cu ușurință unele detalii inestetice: țevi, cabluri, etc. În plus, tavanul casetat îți oferă acces ușor la aceste instalații pe care le maschează atât de bine.