Doi manifestanți birmani au fost uciși și cel puțin 30 au fost răniți sâmbătă, 20 februarie, la Mandalay, al doilea oraș important din Birmania. Forţe importante de poliție au deschis focul împotriva celor câteva mii de contestatari ai loviturii de stat militare ieșiți pe străzile Rangoonului, capitală economică a țării, la Mandalay și în multe alte zone din Birmania.
Corespondenții agențiilor internaționale de presă aflați la Rangoon informează că, sâmbătă, forțele de securitate au deschis focul cu gloanțe reale împotriva manifestanților. Cea mai dură intervenție a forțelor de securitate a avut loc la un șantier naval din Rangoon, unde au fost folosite gloanțe reale. Între cele două persoane ucise se afla un minor. Jumătate din manifestanții de la șantierul respectiv au fost răniți cu gloanțe reale.
Omagiu adus unei tinere manifestante ucise
Mii de persoane s-au adunat în cursul zilei de sâmbătă la Mandalay și Rangoon pentru a aduce un omagiu tinerei Mya Thwate Thwate Khaing, victimă a represiunilor extrem de severe ale juntei militare care s-a instalat la putere în Birmania. Este vorba de o comerciantă în vârstă de 20 ani. Ea a decedat vineri, după zece zile de tratament intensiv, grav rănită de gloanțe reale trase de polițiști. Manifestanții purtau sâmbătă panouri pe care era scris „Tu ești martira noastră”.
Represiuni împotriva manifestanților împotriva juntei militare au avut loc în ultimele două zile și în localități din nordul Birmaniei, protestatarii fiind dispersați cu lovituri de bastoane. Cu toate acestea, apelurile la proteste continuă, inclusiv din partea diasporei. Numeroși birmanezi au manifestat împotriva loviturii de stat militare în fața unor ambasade birmane din străinătate.
Tom Andrews, raportorul special al Națiunilor Unite pentru Birmania, a tras un semnal de alarmă. Mă tem, a spus el, că un nou val de violenţe și chiar crime mult mai grave vor fi în scurt timp comise împotriva populației birmane. Oficialul ONU a primit informații potrivit cărora la Rangoon sunt aduși în aceste zile soldați din unități bazate în regiunile de la periferia țării. Or, reamintește el, în trecut, astfel de mișcări de trupe au precedat asasinate, dispariții, arestări și detenții pe scară largă.
NU VREM SA NE VACCINAM NICI DACA NE FORTEAZA ARMATA ! DE-ASTA PROTESTAM IN STRADA !Ce, noi suntem ca frayerii aia dim ue ? Nici macar iepurele ala fricos, rusinea crestinatatii, PAPA DE LA ROMAn nu ne poate convinge !
Ce ne facem ?Nici armata americana nu prea vrea sa se injecteze cu mizeriile declarate anti-covid , potrivit CNN din q9 februarie , d-apai cea birmaneza ?