Varșovia și Budapesta au depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) o plângere împotriva principiului condiționării acordării de fonduri europene de respectarea statului de drept, întârziind astfel intrarea lui în vigoare.
De precizat că acest demers permite celor două țări, în nenumărate rânduri acuzate de încălcarea principiilor statului de drept, să câștige timp înaintea unei decizii a CJUE, în speranța că vor scăpa de aplicarea în cele din urmă a mecanismului respectiv.
„Noi, se spune într-un comunicat al guvernului conservator polonez, considerăm că acest gen de soluții nu au niciun fundament în tratatele europene și sunt o ingerință în competențele statelor membre ale UE, violează legislația UE”.
La rândul său, guvernul ungar a luat o decizie similară și Judit Varga, ministrul ungar al Justiției, a afirmat în comunicatul său că „această legislație a Uniunii Europene (condiționarea acordării de fonduri – n.n.) constituie o gravă violare a legilor europene și nu poate rămâne în vigoare”.
Reamintim că mecanismul condiţionării fondurilor de respectarea statului de drept a fost adoptat la summitul european din luna decembrie. Statele membre au acceptat atunci ca dispozitivul în discuție să nu fie pus în aplicare înainte ca CJUE să se pronunțe în privința validității sale în cazul unui recurs în anulare depus de un stat membru. Această clauză a fost obținută atunci de către Varșovia și Budapesta, în schimbul ridicării veto-ului lor la planul european de relansare economică.
Răgaz de un an
Recurgând la recursul în anulare la CJUE, sancțiunile financiare prevăzute în mecanismul condiţionalităţii nu vor putea fi aplicate decât după o sentință a CJUE, procedură care poate dura până la un an și jumătate. Dacă nu ar fi procedat în acest mod, noul mecanism ar fi avut efect imediat.
Este bine cunoscut faptul că Polonia și Ungaria consideră că nu există în legislația europeană o definiție strictă a statului de drept, ceea ce face imposibilă bazarea pe o noțiune clară a deciziilor de ordin financiar.
Mai mult, se spune în comunicatul guvernului polonez, „UE nu are competența să definească și nici să fixeze criteriile de apreciere a gradului de respectare a principiilor subdiacente”. De reținut însă faptul că dacă mecanismul condiţionalităţii va fi validat de justiția europeană, el va fi activat retroactiv în privința fondurilor vărsate începând din 1 ianuarie 2021.