Cumpararea unei canapele este una dintre cele mai importante investitii pe care o vei face in casa ta. Este piesa de rezistenta a casei, o piesa de mobilier pe care ne relaxam, citim, ne uitam la televizor, mancam si bem, ne amuzam cu prietenii si de multe ori chiar dormim.
Un decor interior de succes presupune combinarea cu gust a tuturor elementelor, pentru a forma un interior relaxant si placut. Din fericire, exista o gama variata de canapele, astfel incat toate nevoile de proiectare sa fie satisfacute. Poti gasi o multime de optiuni, pentru toate gusturile, de la modern la clasic, de la elegant la minimalist.
Canapeaua poate crea sau rupe intregul aspect al livingului. Daca este corect aleasa, camera ta de zi va deveni inima casei, locul unde vei petrece cele mai interesante momente, indiferent daca este o cina impreuna cu familia sau o seara cu prietenii.
Pentru a face cea mai buna achizitie, citeste in continuare la ce trebuie sa fii atent atunci cand vei alege canapeaua.
- Verifica dimensiunile interioare
O canapea medie are o adancime a scaunului de aproximativ 60 de cm. Este adancimea ideala atat pentru persoanele inalte, dar si pentru cele mai scunde. Daca adancimea variaza, in functie de inaltimea ta si a membrilor familei, s-ar putea ca experienta pe canapeaua pe care ai ales-o sa nu fie cea mai confortabila. Referitor la inaltimea spatarului, majoritatea modelelor au intre 45 si 50 de cm. Nu exista inaltime corecta sau inaltime gresita, asa ca cel mai important este sa verifici cum se comporta atunci cand stai in ea.
Daca iti place sa te intinzi in canapea, asigura-te ca este destul de lunga astfel incat sa stai confortabil pe ea. Nu iti doresti ca picioarele sa iti atarne pe podea ori sa ramana suspendate in aer atunci cand vrei sa te odihnesti.
- Alege calitatea
Chiar daca este un efort pentru bugetul tau, alege o canapea de calitate, care este garantata multi ani. Poti alege de la canapele cu cadrul din lemn de esenta tare pana la cele din pal, MDF sau metal. Materialul din interiorul canapelei este la fel de important precum cel de la exterior. Poti alege perne umplute cu puf, cu spuma sau alte fibre. Fiecare prezinta avantaje si dezavantaje, insa unul dintre cele mai importante detalii este rezistenta la aplatizare si timpul in care isi pierd forma.
- Materialul exterior
Un alt detaliu pe care trebuie sa-l iei in considerare este materialul exterior. Poti alege intre material textil natural, sintetic, piele sau o combinatie din toate acestea. Canapele din material textil sunt relativ ieftine dar necesita o intretinere atenta. Cele din piele naturala sunt putin mai scumpe dar au nevoie de intretinere redusa si sunt usor de curatat. În plus, sunt rezistente la apa. Materialele textile au avantajul de a veni intr-o mare varietate de modele si culori. Tapiteria canapelei va avea un impact major asupra modului in care va fi amenajata camera, asa ca alege cu atentie, pentru ca totul sa se potriveasca cu gust.
- Dimensiunea si forma canapelei
Nimic nu este mai rau decat sa ajungi acasa si sa constati ca nu ai destul loc pentru canapea. Din acest motiv, primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare este dimensiunea si forma camerei tale. Noteaza pe o hartie dimensiunile camerei si dimensiunile zonei in care iti doresti sa asezi canapeaua. Nu uita sa acorzi atentia cuvenita si altor piese de mobilier care pot ocupa spatiu important: fotolii, masa, biblioteca etc. Pentru a face o proba sigura, poti decupa forma canapelei din hartie si o poti aseza pe parchet. Astfel vei vedea cu exactitate cat spatiu ai la dispozitie inainte si dupa asezarea canapelei in camera. Nu in ultimul rand, masoara caile de acces pe care va trebui sa aduci canapeaua: usi, scari, holuri si curbe. Toate trebuie sa iti permita accesul.