Ce mâncăm în perioada de post? Idei și sfaturi

Sărbătorile Pascale sunt precedate de cea mai lungă perioadă de post de peste an. Pe lângă cele 40 de zile care constituie Postul Mare se adaugă și zilele din Săptămâna Patimilor, așadar dacă urmezi și tu această rânduială religioasă probabil că ai nevoie de inspirație pentru crearea meniurilor zilnice. 

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem atunci când renunțăm parțial la anumite alimente este să ne înfometăm sau să consumăm prea des anumite preparate. Sfaturile și ideile pe care ți le vom oferi în continuare îndeamnă, însă, către creativitate și diversificare în stabilirea dietei chiar și în perioada postului!

Secretul unui post ușor: dieta echilibrată 

Atunci când opțiunile alimentare sunt limitate probabil că ai tendința de a servi mereu aceleași tipuri de preparate. Însă, chiar dacă ai eliminat pentru o perioadă carnea, ouăle și produsele lactate din meniul tău, ai destule variante delicioase pe care să le încerci. Orientează-te către legume și fructe pe care nu le-ai mai gustat înainte sau pe care nu obișnuiai să le consumi cu regularitate și experimentează noi arome și mixuri ale acestora. Alege soia, tofu precum și lapte vegetal și asigură-te că ai la îndemână gustări sănătoase pe care să le servești atunci când simți că îți este foame. Nucile, caju, migdalele, semințele sunt ideale pentru a fi mâncate ca atare sau în diverse preparate, la micul dejun. 

Răsfață-te cu dulciuri de post 

Pentru ca postul să fie mai ușor, răsfață-te și cu dulciuri care nu conțin ouă sau lapte. Fie poți pregăti tu acasă rețete adaptate pentru perioada postului, fie alegi dulciuri din comerț. Poți opta pentru anumite sortimente de napolitane, ciocolate sau poți alege halvaua turcească. O idee foarte bună este să optezi pentru produsele de patiserie de post, semipreparate, care se coc rapid în cuptor. De exemplu, de pe foodconcierge.ro poți comanda plăcinte cu fructe care nu au în compoziție ingrediente interzise pe durata postului alimentar. În plus, atunci când îți este poftă de ceva dulce, îți poți prepara sucuri sau smoothie-uri savuroase de fructe, de altfel o alegere cât se poate de sănătoasă. 

Hidratarea, un pilon important în zilele de post

Hidratarea joacă un rol extrem de important în dieta noastră zilnică, iar zilele de post nu fac excepție de la regulă. Deseori, din cauza restricțiilor alimentare pe care le respectăm în aceste momente, putem resimți constant că ne este foame, iar consumul optim de lichide ne ajută să ne menținem senzația de sațietate mai mult timp. Prin urmare, așa cum te-ai fi așteptat probabil, apa este principalul lichid pe care trebuie să-l consumi în cantități cât mai mari, dar poți încerca și diverse ceaiuri, infuzii din fructe și plante, foarte benefice pentru hidratarea organismului, dar și pentru favorizarea proceselor detoxifiante. Supele contribuie și ele la o hidratare corespunzătoare și, în plus, sunt preparate bogate în vitamine și destul de consistente (le poți consuma alături de crutoane sau cu o felie-două de pâine).

Chiar și în post poți servi mâncăruri consistente și te poți delecta cu preparate dulci, dacă ești deschis să încerci noi alimente și să fii creativ în alegerea meniurilor zilnice. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW