O afacere profitabilă are nevoie de diferite bunuri cu valori ridicate. Fie că este vorba despre autoturisme, utilaje sau echipamente IT, astfel de achiziții pot fi costisitoare. În acest context, multe companii din România aleg să achiziționeze bunuri recuperate în leasing financiar. Decizia este una importantă, iar fiecare companie trebuie să analizeze cu atenție toate condițiile contractuale.
Achiziția de bunuri recuperate este de cele mai multe ori una foarte avantajoasă, deoarece acestea au făcut în trecut obiectul unor altor contracte de leasing. Ulterior, bunurile au fost recuperate de către firma de leasing de la persoanele juridice care nu și-au respectat obligațiile contractuale. Dacă bunurile respective nu au suferit daune semnificative, atunci vor fi din nou listate în catalogul companiei de leasing, însă la un preț mult mai scăzut.
Ce presupune un contract de leasing financiar?
Leasingul financiar pentru bunuri recuperate reprezintă o soluție avantajoasă pentru companiile care nu dispun de sume foarte mari pentru astfel de investiții. În acest caz, plata se va face eșalonat, în rate lunare, trimestriale sau sezoniere.
Leasingul financiar este o formă de finanțare care are la bază un sistem de plăți succesive, sub forma unor rate lunare, semestriale sau sezoniere, în funcție de specificul companiei solicitante.
Aceasta din urmă achită ratele conform specificațiilor contractuale. Firmele de leasing oferă transparență privind starea bunurilor recuperate și le dau clienților toate detaliile necesare pentru ca aceștia să ia cea mai bună decizie.
Un contract de leasing financiar poate fi încheiat pe o durată minimă de 1 an (art. 7, Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 modificata). La finalul perioadei contractuale și după plata valorii reziduale, bunul intră în proprietatea companiei solicitante.
Metoda de finanțare presupune flexibilitate la nivelul condițiilor contractuale. Chiar și după semnarea contractului, poți opta pentru anumite modificări. Acestea sunt condiționate de îndeplinirea unor aspecte precum scurtarea sau prelungirea perioadei de leasing, rambursări anticipate sau cesionări de contracte de finanțare.
De ce să achiziționezi bunuri recuperate?
Achiziționarea prin leasing financiar a unei mașini recuperate prezintă mai multe avantaje greu de ignorat pentru companiile sau persoanele fizice care nu dispun în prezent de întreaga sumă pentru plata autoturismului.
În portofoliul companiilor de leasing se regăsesc bunuri recuperare care fac parte din diferite sectoare, cum ar fi HoReCa, echipamente medicale, utilaje, autoutilitare și multe altele. Achiziția este una sigură, deoarece firmele care oferă astfel de servicii asigură transparență și asistență clienților în ceea ce privește starea bunurilor recuperate solicitate. Mai mult, achiziția este una sigură, care nu presupune ipoteci sau sechestre. În cazul leasingului, garanția este chiar bunul solicitat, iar acest lucru este un motiv în plus pentru ca firmele mici să aleagă această formă de finanțare.
Un avantaj real pentru achiziționarea de bunuri recuperate este reprezentat de faptul că multe companii de leasing financiar le oferă la prețuri mult mai scăzute decât cele de pe piața bunurilor second-hand. De asemnea, autoturismele recuperate sunt de cele mai multe ori în stare foarte bună și au un număr redus de kilometri.
În concluzie, achiziționarea de bunuri recuperate prin leasing financiar prezintă o serie de
avantaje pentru multe companii care nu dispun de capital suficient pentru astfel de investiții. Prin leasing financiar poți intra în posesia unor bunuri recuperate la un preț mai scăzut decât cel al pieței. Mai mult, contractul de leasing financiar îți oferă siguranță și flexibilitate pe toată durata rambursării sumei.