- Studii de perfecționare susținute de profesori invitați din Marea Britanie și de practicieni din zona comunicării culturale
- Festival cu premii constând în recitaluri în stagiunile partenerilor, înregistrări și difuzări la radio
Se lansează programul de excelență Piano Star adresat tinerilor interpreți de pian din segmentul preuniversitar. Programul se va derula în perioada iulie-noiembrie 2021 și va include cursuri de perfecționare pianistică, de cultură muzicală, de management de proiecte culturale și de comunicare. Programul se va încheia cu Festivalul Piano Star, cu premii inedite, în luna noiembrie 2021, potrivit unui comunicat de presă.
„Artele, inclusiv muzica clasică, s-au transformat recent și au dobândit o dimensiune digitală importantă în contextul pandemiei. Pentru artiști, această dimensiune globală și instantanee oferă o serie de oportunități extraordinare, cu condiția să fie pregătiți la nivel de vârf, atât profesional, cât și sub aspectul comunicării și al managementului de proiect pentru a o valorifica eficient. Este, totodată, extrem de importantă câștigarea experienței directe a recitalurilor în sala de concert, cu sau fără audiență. Aceștia sunt vectorii de formare profesională care stau la baza programului de excelență Piano Star 2021” – spune Kira Frolu, pianistă, președinta Asociației Artual.
Ediția pilot a programului Piano Star va oferi acces la cursuri unui număr de 10 tineri pianiști din mediul preuniversitar din România, selectați de un juriu internațional pe baza unor fragmente de interpretare și a unei scrisori de recomandare din partea profesorului îndrumător. Înscrierea se va face online, până pe data de 30 iulie 2021 pe site-ul www.dccom.ro/pianostar, iar cei 10 cursanți selecționați vor fi anunțați la începutul lunii august. Condițiile de înscriere pot fi consultate online.
Cursurile se vor desfășura în patru sesiuni lunare, care vor avea loc în perioada august – noiembrie 2021, la Brașov și București. Fiecare sesiune va cuprinde câte patru zile de master-class de interpretare pianistică și o zi de seminar și recitaluri. Cursurile se vor derula sub îndrumarea directă a unor pedagogi cu reputație internațională, precum William Fong, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra și șef al catedrei de pian la Purcell School, Florian Mitrea, profesor la Academia Regală de Muzică și Purcell School din Londra și Aaron Shorr, șeful catedrei de pian la Conservatorul Regal din Scoția.
În paralel cu sesiunile de interpretare, cursanții vor beneficia de ateliere practice de comunicare, prin care să își perfecționeze abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și în mediile online și să dobândească noțiuni practice de organizare de evenimente culturale prin pregătirea unor mini-festivaluri pe cont propriu. Ei vor fi îndrumați de practicieni cu experiență în comunicarea culturală. Profesorii îndrumători ai participanților vor face, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect și susținerea activă a elevilor în probele intense prin care vor trece.
Cei mai apreciați pianiști din program vor fi invitați ca artiști în acțiuni culturale ulterioare ale instituțiilor partenere: Radio România Muzical (difuzare și înregistrare în studio), Filarmonica Brașov (recital în stagiune), The Purcell School din Londra (Festival itinerant în Londra, Glasgow și Sacile/Italia) și Radio France Internationale.
Lansată de DC Communication și Asociația Artual, inițiativa a atras ca parteneri instituții culturale precum ARCUB, Institutul Cultural Maghiar, Institutul Francez, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Tinerimea Română, Filarmonica Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, The Purcell School London.
Ca parteneri instituționali din zona de educație muzicală s-au alăturat programului Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Brașov.