Mari favoriți la posturi în Camera Reprezentanților, democrații au profitat de «slaba popularitate» a președintelui Trump, care nu a depășit niciodată 50% din preferinţele americanilor. Chiar dacă economia SUA cunoaște, sub actuala administrație, o dinamică specială.
Primele rezultate încă parțiale au confirmat miercuri dimineață ceea ce sondajele de opinie din perioada campaniei electorale prognozaseră. Era cert că Senatul va rămâne sub control republican și Camera Reprezentanților va bascula către democrați. Toate eforturile depuse de Trump în campaniile din unele state americane în sprijinul candidaților partidului său la mandate în Camera Reprezentanților au eșuat. Conștient de faptul că va trebui să conlucreze cu un Congres având o nouă configurație politică, Donald Trump s-a grăbit miercuri, înaintea anunțării rezultatelor definitive ale scrutinului, să o felicite pe șefa grupului democrat din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, pentru victoria în competiția pentru camera inferioară a Congresului. «Un Congres majoritar democrat, a declarat Nancy Pelosi, va lucra pentru găsirea de soluții care să ne unească, suntem sătui de atâtea divizări». Ea a promis restabilirea «contra-puterilor constituționale». Mari favoriți la obținerea de mai multe mandate în Camera Reprezentanților, democrații au profitat de slaba popularitate a președintelui Trump care nu a depășit niciodată 50% opinii pozitive, în ciuda faptului că, sub administrația sa, economia americană a devenit deosebit de dinamică. Analiști politici americani remarcă faptul că, spre deosebire de situația din 2016, de data aceasta, republicanii au fost în pericol îndeosebi în zonele periferice și în chiar în unele centre locuite de cetățeni cu situații economice decente. Candidații democraţi au reușit să învingă în state precum Florida, Pennsylvania, California sau în statul New York. Democrații au repurtat câteva victorii importante în cursa pentru posturile de guvernatori ai statelor americane. Ei au recucerit Noul Mexic, Iowa, Michigan și Illinois, dar au eșuat în Florida.
La Senat, suspansul nu a durat prea mult timp. «Valul democrat» prognozat de unii analiști nu s-a produs și republicanii și-au păstrat și chiar consolidat majoritatea. Potrivit unor previziuni, republicanii ar putea deține în Senat între 52 și 55 de mandate.
Precizări ale purtătorului de cuvânt al Casei Albe
«Programul preşedintelui Trump nu se va schimba în funcție de partidul care deține majoritatea», a insistat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump încă înaintea anunțării rezultatelor definitive ale scrutinului, exprimându-și în același timp speranța că democrații «se vor așeza la masa dezbaterilor» pentru a colabora cu președintele în vederea soluționării «adevăratelor probleme». «Noi, a subliniat Sarah Sanders, dorim să cooperăm la soluționarea unor chestiuni legate de infrastructuri și imigrație». Nu este însă un secret, relevă corespondenţi de presă aflați în aceste zile în Statele Unite, că schimbările produse în configurația politică a Congresului american vor afecta agenda politică a președintelui Trump din perioada rămasă până la alegerile din 2020. Un apropiat al președintelui scria recent în «The Washington Post» că o majoritate în Camera Reprezentanților «va conduce cu siguranță Casa Albă la o „stare de asediu”». Cea mai mare teamă a republicanilor este provocată de noile puteri ale acestei camere cu majoritate democrată în derularea anchetelor rămase în curs de desfășurare, unele dintre ele «jenante» pentru președintele Trump. Democrații majoritari în Camera reprezentanților ar putea, de pildă, să organizeze investigații, audieri, să solicite documente, să asculte martori în chestiuni cum ar fi cea privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale sau adevărata – până acum secretă – declarație privind veniturile lui Donald Trump. În campania electorală, republicanii au vânturat în rândul alegătorilor lor inclusiv pericolul declanșării procesului de destituire a președintelui Trump. Dar, mai spun corespondenți de presă citând surse informate, adevăratul risc este cel al blocajului instituțiilor americane, așa cum a cunoscut Barack Obama după alegerile din 2010, 2012 și 2014. Democrații ar fi în acest moment gata să împiedice orice nouă reformă dorită de Donald Trump. Ceea ce ar însemna «moartea agendei republicane: nu ar mai exista abrogarea Obamacare, nu vor mai rămâne în vigoare reducerile de impozite ş.a. De acum încolo, pentru a se adopta un text, administrația Trump va trebui să coopereze cu ansamblul democraților și nu doar cu democrații cei mai moderați, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.