Anul Nou este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor, iar de la 1 februarie 2022, China intră în Anul Tigrului.
Sărbătoarea începe de obicei în prima zi din prima lună a calendarului chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor, care are loc în a cincisprezecea zi.
În această perioadă are loc cea mai mare migrație sezonieră de oameni care se reunesc cu familiile pentru cea mai importantă sărbătoare tradițională.
Mai mult, în acest an, sărbătoarea se suprapune cu Jocurile de Olimpice de Iarnă Beijing 2022, care vor începe în data de 4 februarie.
În total, peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume vor participa la festivitățile dedicate Anului Nou Chinezesc, inclusiv oameni din Vietnam, Coreea de Sud și întreaga diasporă chineză.
În China, diverse produse ce înfățișează Tigrul sunt tot mai căutate. Printre acestea se numără plicuri roșii, bijuterii din aur cu elementele tigrului, decupaje de hârite.
De ce Anul Nou Chinezesc începe la 1 februarie?
Calendarul chinezesc se bazează pe cele 12 faze ale lunii. Fiecare fază durează aproximativ 29 de zile, iar calendarul complet are aproximativ 354 de zile.
Astfel, noul An Lunar va începe din 1 februarie 2022, iar Anul Nou 2023 va începe pe 22 ianuarie.
Ce va aduce Anul Tigrului?
Anul Nou Chinezesc este legat anual de unul dintre cele 12 animale din zodiac – fiecare având propriile trăsături de caracter.
Acestea sunt șobolan, bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș, câine și porc.
Animalele sunt alocate pe baza unui ciclu de 12 ani, făcând din 2022 Anul Tigrului. Acesta este cunoscut a fi regele tuturor fiarelor și este așezat al treilea în ordinea zodiacului chinezesc al animalelor.
Ești în zodia Tigru dacă te-ai născut în 1902, 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 și bineînțeles, 2022.
Printre celebritățile care sunt Tigru în zodiac se numără Regina Elisabeta a II-a, Lady Gaga și Leonardo DiCaprio.
Anul Boului, care se încheie la 31 ianuarie 2022, a adus vaccinurile anti-Covid-19 și lumea speră că Anul Tigrului va aduce vindecarea prin încheierea pandemiei.
Gala Sărbătorii Primăverii 2022
Radio China Internaţional, CCTV
Gala Sărbătorii Primăverii 2022, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale Anului Nou chinezesc, a început transmisia în studiourile China Media Group (CMG). Spectacolul este găzduit de Sa Beining, Neghmet Raxman, Ren Luyu, Li Sisi și Ma Fanshu, vedete foarte îndrăgite de publicul chinez.
Gala Sărbătorii Primăverii 2022 este o parte simbolică a evenimentelor cu anvergură națională în China, fiind un moment urmărit cu consecvență de chinezii din întreaga lume, începând cu prima ediție înregistrată în anul 1983. Timp de cinci ore, gala cuprinde o serie de momente artistice: muzică, scheciuri, spectacole de acrobație și diverse mesaje populare, în care se regăsesc sutele de milioane de familii de chinezi reunite în seara de Anul Nou.
Gala din acest an include și o serie de teme majore pentru RP Chineză, între care Centenarul PCC, revitalizarea rurală, civilizația ecologică, Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 sau proiectele spațiale ale Chinei.
De asemenea, programul cuprinde și scenete muzicale prezentate de China Teatrul Național de Păpuși din China și Teatrul de Păpuși din Guangdong, dar și momente de dans tematic, cum ar fi „Călătoria picturii – Legenda panoramei munților și râurilor”, în care este evidențiată estetica picturii tradiționale chineze.
Pictura „O panoramă a râurilor și munților” este singura lucrare păstrată până astăzi realizată de pictorul Wang Ximeng (1096-1119), în perioada Dinastiei Song (960-1279).