Anca Dumitraşcu (gds.ro)
Miercuri după-amiază a început isteria la pompele de carburant de la toate benzinăriile din Craiova şi din ţară. Totul a pornit de la o postare pe Facebook, care anunţa că în oraşul Beiuş preţul carburantului ajunsese la 11 lei pe litru. Speriaţi de acest preţ exorbitant, foarte mulţi craioveni au dat iama în toate benzinăriile din oraş. Cu toţii făceau plinul şi umpleau toate recipientele pe care le aveau goale acasă, indiferent dacă erau autorizate sau nu. Joi la prânz, într-adevăr, preţul carburantului era mai mare la toate benzinăriile din oraş. Însă, preţul nu a explodat aşa cum s-a crezut iniţial din cauza unor informaţii diseminate în mediul virtual. Reacţia târzie a autorităţilor a fost şi ea un factor care a alimentat temerile.
Preţul a crescut sub ochii oamenilor care aşteptau la coadă
Miercuri seara erau cozi uriaşe la toate benzinăriile din Craiova. Şoferii aşteptau zeci de minute până să ajungă la pompă şi să alimenteze. Din disperarea că preţurile vor exploda şi că nu sunt stocuri suficiente de carburant în România, au preferat să aştepte la cozi infernale până să ajungă să facă plinul. Pe lângă rezervoarele pline, craiovenii au plecat de la staţiile peco cu benzină sau motorină pusă în recipiente din plastic, damigene, sticle.
Practic, disperarea de cumpărare a carburanţilor s-a generalizat din cauza lipsei de reacţie rapidă a autorităţilor. Iar multe benzinării au profitat de criza de miercuri seara şi au vândut carburantul la preţuri care au depăşit chiar şi 10 lei. Foarte mulţi oameni care aşteptau la rând au văzut cum preţul a crescut pe afişajul electronic sub ochii lor. Când s-au aşezat la coadă preţul carburantului era unul, iar când au ajuns la pompă au plătit alt preţ.
Controale după criza de miercuri
Autorităţile au reacţionat abia spre seară. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că este imposibil ca preţurile să explodeze de aşa manieră de la o zi la alta. El a mai spus că nu există motive ca oamenii să se impacienteze şi că România are stocuri suficiente de carburant. De asemenea, a criticat benzinăriile care au mărit nejustificat preţul şi a avertizat că vor fi controale riguroase.
Joi, premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de urgență la Guvern, după creșterea haotică a prețurilor la combustibil. Acesta a cerut verificări la toate companiile petroliere şi sancţiuni severe pentru cei care au comis ilegalităţi. De asemenea, Consiliul Concurenţei a demarat controale pentru a verifica dacă benzinăriile care au majorat brusc preţurile au o justificare economică.
Angajaţii benzinăriilor, şocaţi de situaţia de miercuri seara
Şi angajaţii benzinăriilor au fost luaţi prin surprindere de cozile uriaşe care s-au format la pompe. „Nu ne venea să credem cum se înghesuie să alimenteze. Era o coadă imensă, făceau plinul şi luau şi în sticle şi alte recipiente. A fost nebunie completă. Astăzi (n.r. – joi) s-au mai liniştit lucrurile. Într-adevăr, a crescut preţul cu aproximativ 30 de bani pe litru. Dar în niciun caz nu e 10-11 lei litrul, aşa cum a crezut toată lumea. Creşteri de preţ au fost aproape zilnic de când a început războiul în Ucraina“, a declarat un angajat de la Petromul din zona Ciupercă.
Şi la Rompetrolul de pe bulevardul Decebal a fost mare aglomeraţie. „Era coada până la Podul Electro. Toată lumea lua cât de mult putea. Noi, angajaţii, abia am făcut faţă. Azi a crescut preţul, dar nu aşa de mult. A crescut cu aproximativ 40 de bani“, a spus un angajat de la Rompetrol.
„Anul trecut plăteam 5,7 lei pe motorină, acum plătesc peste 8 lei“
Aşadar, joi, preţurile carburanţilor erau mai mari cu minim 30 de bani la majoritatea benzinăriilor. Asta dacă nu ţinem cont de faptul că unele benzinării au profitat de numărul mare al maşinilor care aşteptau să alimenteze şi au crescut brusc preţul. Disperarea oamenilor nu e total neîndreptăţită, chiar dacă mulţi s-au grăbit să spună că a fost vorba despre efectul de turmă şi că nimic nu se va scumpi. Chiar dacă preţul nu a ajuns la 10-11 lei aşa cum se speculase, preţurile tot sunt în continuă creştere.
Şoferii care alimentau joi spuneau că preţurile au crescut foarte mult şi că abia îşi mai permit să facă un plin. „Astăzi bag benzină de 250 de lei, nu mai am bani să fac plinul. Atât am, de atât bag. Preţul pe litru a crescut atât de mult că nu-mi vine să cred. Îmi amintesc că anul trecut plăteam în jur de 5,7 – 5,8 lei pe litru. Acum, uitaţi-vă la pompă, e 8,42 lei pe litru. E incredibil!“, a spus un craiovean care alimenta cu benzină la staţia Mol de la Parcul Romanescu.
Preţuri mai mari la majoritatea staţiilor
Gazeta de Sud a făcut joi un tur al mai multor benzinării din Craiova. Preţurile erau majorate faţă de ziua de miercuri cu minim 30 de bani, la toate staţiile vizitate. Doar la Petrom şi Sokar preţul benzinei şi motorinei rămăsese foarte puţin sub 8 lei. În rest, la toate celelalte staţii peco preţurile au sărit de 8 lei. La unele dintre ele a depăşit chiar 9 lei. La staţia Mol de la Parcul Romanescu, un litru de benzină costa joi 8,42 lei, iar un litru de motorină costa 9.01 lei.
La Rompetrolul de pe strada Caracal, atât benzina cât şi motorina standard se vindeau cu 8.09 lei pe litru. Aici încă erau foarte multe maşini la coadă pentru alimentare. La Rompetrolul de pe Bulevardul Decebal, preţul benzinei era 8,06 lei, iar la motorină 8,13 lei. De asemenea, la OMV-ul de pe Calea Bucureşti, un litru de benzină costa 8.06 lei, iar un litru de motorină 8,23 lei. La Lukoil-ul de pe Calea Severinului benzina se vindea cu 7,95 lei, iar motorina cu 7,98 lei. De asemenea, 8,45 lei era preţul benzinei la Mol-ul de pe strada Maria Tănase, iar cel al motorinei ajunsese la 9,02 lei.
Cine transportă combustibil în sticle, damigene şi alte recipiente riscă amenzi usturătoare
În timpul isteriei de miercuri, au apărut în spaţiul public o mulţime de fotografii cu oameni care au umplut cu benzină sau motorină sticle, damigene, chiar containere pentru gunoi. Acest lucru este complet ilegal. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este cel cel care se ocupă de controlul transportului substanţelor combustibile. Însă, ISU Dolj nu a reacţionat rapid la situaţia de aseară şi nu a făcut controale. Însă, după amploarea pe care a luat-o situaţia din benzinării, reprezentanţii ISU Dolj au declarat, pentru GdS, că vor începe mai multe verificări. Cei care recurg la transportul combustibilului în recipiente neconforme pot fi sancţionaţi cu o amendă usturătoare.
Hotărârea de Guvern nr. 537 din 6 iunie 2017 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor menţionează, la art. 1, punctul 5, literele b) şi c) că „se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei:
b) transportul, manipularea şi depozitarea substanţelor şi a produselor combustibile, precum şi a celor cu tendinţă de autoaprindere, fără a ţine seama de proprietăţile lor fizico-chimice, sau în ambalaje neconforme ori neinscripţionate corespunzător pentru identificarea riscurilor de incendiu sau explozie şi pentru stabilirea procedeelor de stingere, precum şi neasigurarea substanţelor specifice de stingere ori de neutralizare;
c) neasigurarea de către transportatori a măsurilor de apărare împotriva incendiilor pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă în trafic“, se specifică în lege.
Cum se face un calcul estimativ al preţului combustibilului
Hotnews a făcut un model de calcul estimativ pentru cât ar trebui să coste un litru de combustibil. Totul porneşte de la preţul barilului.
„Un baril de țitei costa acum o săptămâna cam 105 USD. Acesta se transformă în 159 litri de benzină (asta e conversia standard utilizată). Ceea ce înseamnă 0.66 USD/litrul de benzină, sau 2.97 RON / litru. Asta e doar partea de aducere a barilului în rafinărie. Rafinarea și distribuția efectivă în benzinării necesită un adaos peste costul de mai sus. L-am estimat la 50% adaugat peste costul anterior (în realitate poate fi și 40% – poate fi și mai mult de 50%, am dedus orientativ, din documentele publice ale unora dintre companiile de la noi; la rigoare, acest procent nu e proportional cu barilul, ci e fix+variabil, dar pentru a nu complica şi mai mult calculul, l-am păstrat așa). Asta înseamnă încă 1.49 RON/ litru.
Până aici, preţul care ține doar de petroliști ar fi 4.46 RON/litru. Urmează acciza/litrul de benzină. Anul acesta este 1.892 RON / 1.000 litri , adică 1.89 RON/litru. La toate cele de mai sus se aplică TVA (deci, înmulțim cu 1.19). În final, prețul la pompă este aproximativ 7.56 RON /litru, sau să zicem 7.4 – 7.6 RON. Formula este de tipul: [ (Cotație baril / 159 x 4.5) x 1.5 + 1.89 RON] x 1.19 = Preț la pompă litrul de benzină 95. Aşadar, la un baril de 125 USD, prețul la pompă ar deveni cam 8.5 RON/litru. Ca prețul la pompă să ajungă la cel puțin 10 lei, ar însemna ca barilul de petrol să fie cam 160 USD“, a precizat Hotnews.
De precizat că preţul barilului era ieri 113 dolari. Aşadar, după modelul de mai sus, vă puteţi calcula preţul estimativ pentru un litru de combustibil. În acest fel evitaţi să fiţi victimele benzinăriilor care se folosesc de situaţiile de criză şi măresc preţul nejustificat. Încă un aspect important este acela că în momentul calculului trebuie să luaţi în considerare preţul barilului cu aproximativ 7 zile în urmă.
Oamenii de afaceri, despre isteria din benzinării: E un război informațional
Romanian Business Leaders (Liderii de afaceri din România) au transmis şi ei un comunicat de presă, joi, în contextul isteriei care a avut loc în benzinăriile din toată ţara. Aceştia au susţinut că este vorba despre un război informațional. Totodată, că există grupuri care propagă informații false pentru a ajuta Rusia putinistă. „Trebuie să ne mobilizăm rapid cu toții: Guvern, mediu de afaceri, societate civilă și presa responsabilă. Trebuie să ne înarmăm cu toate resursele de comunicare de care dispunem pentru a contracara informațiile false care ar putea destabiliza țara noastră. Războiul informațiilor este un război greu, în care e nevoie de resurse, de profesionalism, de răbdare și de discernământ. Și e nevoie de fiecare dintre noi pentru a învinge. Există în România grupuri care propagă informații false sau pe jumătate adevărate. Împrăștie panică pentru câștiguri politice, de imagine sau pentru a ajuta Rusia putinistă. Azi e criza indusă a benzinei, mâine vor veni altele”, a precizat organizația, citată de Hotnews.