Atunci când ești în căutare de un job nou, cel mai important detaliu este CV-ul. Într-o singură pagină trebuie să menționezi despre toată experiența ta profesională, despre pregătirea academică și despre skill-urile, pe care le ai. De fapt, CV-ul este prima interacțiune a angajatorului cu tine. Într-un CV model, abilitățile tale au un rol foarte important și se divizează în două tipuri: hard și soft. Dacă încă nu ai un CV, îl poți face pe delucru.md.
Hard skills sunt abilitățile obținute prin cursuri și experiență profesională. De exemplu, pentru poziția de dădacă, hard skill-urile necesare sunt: acordarea primului ajutor, pregătirea mesei sau rezolvarea conflictelor. Soft skills sunt calitățile personale, care facilitează procesul de muncă. Pentru o deridicătoare, abilități soft sunt time management, organizarea, responsabilitatea sau problem-solving.
Mulți experți HR declară că abilitățile soft sunt prioritare în raport cu hard skills. Aceste aptitudini te ajută să te evidențiezi și să impresionezi angajatorul. Vezi în articol top 3 abilități, care trebuie să se regăsească în CV-ul tău și află cum poți să le dezvolți.
- Comunicarea
Capacitatea de a-ți transmite eficient gândurile și ideile este primul lucru, pe care-l sesizează HR managerul la interviul de angajare. Abilitățile de comunicare sunt cu adevărat valoroase și denotă încredere. Acest skill te ajută să construiești relații puternice la nivel profesional și personal, deoarece înveți să le transmiți oamenilor mesaje clare, fără a lăsa loc de interpretări. Din fericire, această aptitudine poate fi învățată. Trebuie să citești mai mult și să te înscrii la cursuri de dicție. Totuși, dacă ești aproape de etapa interviului, poți să te antrenezi acasă, în fața oglinzii. Încearcă să anticipezi potențialele întrebări și să găsești răspunsurile potrivite.
- Leadership
Abilitățile de lider sunt foarte importante, indiferent de poziția ocupată. Datorită acestui skill pot fi evidențiate și valorificate calitățile angajaților. Un lider bun este organizat și are grijă să fie respectate și îndeplinite obiectivele setate. Oamenii cu abilități de lider sunt valoroși, deoarece reușesc să-și motiveze colegii și să obțină rezultate mari. Angajatorii sunt în căutarea oamenilor cu aptitudini de lider și sunt deschiși să le ofere mai multe oportunități. De asemenea, liderii au tendința să fie mai loiali și mai perseverenți. Abilitățile de leadership pot fi însușite atunci când devii mai disciplinat(ă), când accepți mai multe proiecte și îți asumi mai multe responsabilități.
- Problem solving
Angajatorii sunt în căutare de persoane independente, care pot să rezolve de sinestătător problemele cu care se confruntă. Aceasta este o abilitate esențială pentru angajații și angajatele, care vor să evolueze în carieră. Capacitatea de problem solving oferă candidaților și candidatelor un avantaj considerabil, deoarece este asociată cu alte competențe, precum logica, creativitatea și rezistența în situații de stres. Pentru a învăța acest skill, ai nevoie de mai multă practică. De fiecare dată când vei întâmpina o problemă, concentrează-te pe identificarea soluției și nu pe cauză. Indiferent dacă te confrunți cu o problemă complexă sau cu una relativ simplă, trebuie să te gândești la rezultatul, pe care vrei să-l obții și să vizualizezi soluția. Soft skill-urile enumerate anterior sunt doar câteva dintre abilitățile, pe care angajatorii le caută în procesul de recrutare. Dacă vei reuși să dobândești aceste skill-uri, vei avea un avantaj considerabil în raport cu alți candidați sau cu alte candidate. De asemenea, abilitățile de comunicare, de leadership și de problem solving au o importanță majoră și în viața personală, nu doar în activitățile profesionale.