„Nu, ea este doar în suspensie”, comentează – citând opinii exprimate la Bruxelles – corespondentul permanent al ziarului „Les Echos”. Aceasta este situația, dat fiind că motivele de fond ale confruntărilor rămân. Ambele părți, procedând în ultimele zile la analizarea bilanțului teribilelor violenţe ce au avut loc săptămâna trecută, au ajuns la concluzia că fiecare a obținut unele câștiguri politice, dar nu atât de clare pentru a nu ne imagina riscul reluării violențelor.
Hamas a suferit pierderi serioase, spun analiștii politici cu care corespondentul mai sus citat a purtat discuții privitoare la dosarul Orientului Apropiat, dar el a demonstrat, grație arsenalului militar acumulat și modernizării tehnologiilor, capacitatea de a face față forțelor israeliene, și ele mult superioare celor din 2014. În plus, Hamasul poate prezenta la ora actuală o conducere mult mai articulată și susținută de palestinieni în comparație cu rivalul Fatah condus de Mahmoud Abbas.
Israelul, la rândul său, a demonstrat o incontestabilă superioritate militară, cu foarte puține victime pe teritoriul său și un angajament ferm de a contracara Hamasul. A trebuit, însă, să facă față unor poziții critice în opinia publică internațională, ilustrate prin manifestații de susținere a palestinienilor, chiar dacă inițial, în unele capitale, inclusiv la Washington, fusese recunoscut „dreptul Israelului de a se apăra”.
În așteptare, o iniţiativă a țărilor arabe
Nu sunt puțini cei ce așteaptă o inițiativă nouă de reglementare a conflictului israelo- palestinian venită din partea țărilor arabe. Recentele ostilități, considerate a fi fost unele dintre cele mai grave cunoscute în ultimele decenii, au creat temeri că ele ar putea pune în pericol normalizarea în curs a relațiilor Israelului cu țările arabe. NU, spun analiști interlocutori ai corespondentului „Les Echos”. Acordurile încheiate „sunt reziliente și nu este exclus să favorizeze dezvoltarea unor relații bilaterale economice, tehnologice și de altă natură între Israel și țări arabe”, de la Emiratele Arabe Unite și Bahrein până la Sudan, Maroc ş.a. Este însă o realitate faptul că guvernele țărilor arabe au putut constata în zilele conflictului emoția resimțită de populația lor, în special de generația mai tânără, și simpatia instinctivă pe care o au față de palestinieni victime ale injustiţiilor la care sunt supuși aceștia câtă vreme nu este găsită o soluție a problemei de bază. Normalizarea relațiilor Israelului cu palestinienii corespunde inclusiv intereselor naționale ale țărilor în chestiune, motiv pentru care unele țări arabe ar putea juca un rol de mediator, între acestea figurând Emiratele Arabe Unite.
Joe Biden insistă asupra soluției „celor două state”
Președintele Joe Biden, în conferința de presă ținută vinerea trecută la Casa Albă, a subliniat că „singurul răspuns” posibil la conflictul israelo-palestinian este „soluția celor două state”. Președintele american a dat în același timp asigurări că „nu există nicio schimbare” în angajamentul său privind securitatea Israelului. Problema, a continuat Biden, este că avem în continuare nevoie de o soluție bazată pe existența a două state, Israel și un stat palestinian. Cu același prilej, Joe Biden a anunțat intenția sa de a institui un ajutor financiar „major”, în cooperare cu comunitatea internațională, pentru „reconstruirea Fâșiei Gaza”, „fără însă a crea o oportunitate pentru Hamas de a-și reface sistemul de înarmare”. „Am atras atenția israelienilor că, pentru Statele Unite, este foarte important să pună capăt confruntărilor de la Ierusalim alimentate de extremiștii din ambele părți”, a adăugat Joe Biden.
ISRAEL 14 MARIA 14, IS.RA.EL. IS-Iisus, RA-Romania, EL-Elia. Iisus si Elia din Romania (definitie cereasca).
PALESTINA 21 ILIE TISBITUL 21; Palestina 15 Dumnezeu 15; PALE-Palme, ST-Tisbitul, INA-Ani. Anii palmelor lui Tisbitul (2004-2070).
De ce oare sunt conflicte intre cele doua tari de ani de zile?