12.3 C
București
duminică, 9 mai

Afganistan: cel puțin 27 de morți în primul atentat comis la Kabul după semnarea acordului SUA cu talibanii

Atacul, informează „Le Point” citând corespondenți ai presei străine la Kabul, a fost lansat vineri, împotriva unui miting politic organizat în vestul capitalei afgane. Pentru toată lumea, atacul a constituit o surpriză având în vedere că este primul după semnarea acordului dintre americani și talibani.

Agresorii au deschis focul dintr-un șantier deschis din imediata apropiere a locului în care se desfășura marea adunare, a precizat Ministerul afgan de Interne. Bilanțul crimei este mare, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului citat, Nasrat Rahimi: cel puțin 27 de persoane, între care femei și copii, au fost uciși, iar alte 29 de persoane au fost rănite. Informații ulterioare, obținute de France Presse, anunțau 29 de morți și 30 de răniți. S-a aflat că la mitingul politic țintă a atentatului au fost prezente înalte personalități politice afgane, între care șeful Executivului afgan, Abdullah Abdullah, care s-a declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din septembrie trecut, chiar dacă rezultatele finale oficiale l-au dat învins. „Ne aflam la marea manifestare când, dintr-o dată, s-au auzit focuri de arme”, a relatat Mohammad Mohaqiq, unul dintre cei mai cunoscuți oamani politici și un apropiat al lui Abdullah Abdullah. Fostul președinte Hamid Karzai și fostul premier Salahuddin Rabbani au fost de asemenea prezenți, dar din fericire părăsiseră mitingul puțin înainte de atentat.

Talibanii neagă orice legătură cu acest atentat

Talibanii au negat orice responsabilitate pentru acest atac. Comentatori politici cunoscători ai situației cu care se confruntă Afganistanul relevă însă că cele petrecute vineri la Kabul „demonstrează nivelul de insecuritate” existentă în zonă, exact în momentul în care Statele Unite, la 29 februarie, în Qatar, la negocierile cu talibanii, s-au angajat să-și retragă trupele în termen de maximum 14 luni, în schimbul garanțiilor oferite de talibani de a nu mai comite atentate și de a împiedica inclusiv alte grupări extremiste să comită atentate. Președintele Ashraf Ghani a denunțat, într-un comunicat, atentatul de vineri calificându-l „drept o crimă împotriva umanității”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW