Militarii forțelor armate americane au părăsit în cursul săptămânii trecute baza emblematică de la Kandahar. Singura bază aeriană aliată rămâne de acum încolo cea de la Bagram, situată în sudul Afganistanului, nu departe de Kabul. Plecarea, relevă „Le Figaro” citând corespondenții agențiilor internaționale de presă, a avut loc fără ceremonie festivă, lăsând însă armatei afgane una dintre instalațiile militare cele mai mari din această țară.
„Transferul a fost coordonat cu înalți responsabili ai guvernului afgan și cu partenerii noștri afgani aparținând Corpului 205”, a anunțat purtătorul de cuvânt al coaliției conduse de Statele Unite și NATO, fără a preciza data exactă (marți seară sau miercuri dimineață, conform unor surse – n.n.) la care a avut loc transferul. A avut loc o plecare-surpriză, pe timp de noapte, a declarat generalul Faqir Qowahi, comandantul părţii militare a aeroportului din Kandahar, precizând că la ora actuală „nu mai sunt forțe americane la Kandahar”.
Un bastion al talibanilor
Așa cum se știe, plecarea finală a ultimelor forțe americane din Afganistan a fost decisă de fostul președinte Donald Trump, cu termen limită la 1 mai 2021, printr-un acord semnat cu talibanii afgani. Succesorul, Joe Biden, a confirmat decizia și a anunțat retragerea unilaterală și necondiționată a trupelor americane cel mai târziu la 11 septembrie 2021. Centrul de comandă american a anunțat că între 6 și 10% din cei 2.500-3.000 militari americani dislocaţi în Afganistan au părăsit deja țara. La începutul lunii mai, Camp Antonik, localitate din provincia învecinată Helmand, o altă bază simbolică a războiului american în Afganistan, a fost redată forțelor afgane. Baza de la Kandahar a fost însă unul dintre centrele nevralgice ale intervenției NATO în Afganistan. Este un mare oraș din sudul țării, fosta capitală a talibanilor și reședința emirului lor Mollah Omar. În anii care au urmat căderii regimului lor, relansarea insurecției în provincia respectivă i-a condus pe americani să se instaleze în fosta bază sovietică de acolo. Rebotezată Kandahar Air Field, sau KAF, baza respectivă devenise principalul aerodrom militar american. În momentul culminant al intervenției, în special în momentul trimiterii de întăriri masive de către Obama (2010-2011), bombardierele și dronele NATO decolau zi și noapte pentru a furniza sprijin aerian trupelor NATO angajate în luptele contra talibanilor, uneori la doar câteva zeci de kilometri de Kandahar. Cea mai mare parte a trupelor terestre desfășurate în sudul Afganistanului, relatează France Presse, citată de „Le Figaro”, tranzita prin această bază unde au staționat până la 30.000 de soldați. Din momentul plecării grosului forțelor americane, KAF a continuat să acorde sprijin aerian forțelor guvernamentale afgane confruntate cu atentate și o insurecție din ce în ce mai puternică. Căci provincia Kandahar a redevenit de ceva ani de zile unul dintre bastioanele talibanilor, teritoriul controlat de ei ajungând până la porțile orașului Kandahar, iar forțele de securitate afgane aflându-se sub stare de asediu aproape permanentă. Chiar vinerea trecută, relatează corespondenții de presă, într-o moschee din Kabul a fost provocată o explozie care a ucis 12 persoane. Săptămâna trecută, un triplu atentat cu bombă a avut loc într-o școală din Kabul, provocând moartea a 85 de persoane, în mare parte copii. Iar acum, după plecarea ultimelor trupe străine, există în mod evident riscul multiplicării atentatelor.
Rusinoasa infranqawq pemtru americani in fata musulmanilor. ii consoleaza doar qandul ca acolo au mai luat bataie si enqlezii si rusii, inaintea lor, nea Joe Bidon !