Afrontul suferit de Ursula von der Leyen la Ankara a dat naștere unei polemici de amploare

Au fost, la întâlnirea de marți de la Ankara, trei lideri de rang înalt, dar doar două fotolii. Președinta Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen, a suferit un teribil afront. La întâlnire au participat Recep Tayyip Erdogan, dna von der Leyen, care înainte de a fi președinta Comisiei Europene a fost ministru german al Apărării, și Charles Michel, președintele Consiliului European. Pe cele două fotolii amplasate în prim-plan s-au așezat cei doi bărbați, iar dna Ursula a fost nevoită să ia loc pe un divan ceva mai retras. În fața ei, pe un alt divan, a luat loc ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. Un afront suplimentar, comenta corespondenta ziarului “Le Figaro” la Bruxelles.

O gafă de neînțeles

Scurta secvență prezentată mai sus a declanșat miercuri o amplă polemică la Bruxelles și pe toate rețelele de socializare. Mai mulți eurodeputați au văzut în gafa de protocol de la Ankara drept o provocare a lui Erdogan. “Turcia s-a retras recent din Convenția de la Istanbul privind potejarea femeilor împotriva violențelor și acum a lăsat-o pe președinta Comisiei Europene fără loc corespunzător la convorbiri oficiale. O rușine”, a declarat pe rețelele sociale lidera grupului social-democrat din PE, dna Iratxe Garcia Perez. Liberala olandeză Sophie in’t Veld a susținut cu certitudine că ceea ce s-a întâmplat la Ankara nu a fost “o coincidență”. Mesajul său a fost însoțit de fotografii de la o întâlnire anterioară a lui Erdogan cu doi foști lideri europeni, Donald Tusk și Jean-Claude Junker, tratați la vremea respectivă pe plan de egalitate.

Comportamentul ales de dna von der Leyen și reacția oficială

Președinta Comisiei Europene și-a arătat vizibil surprinderea pentru felul în care a fost tratată, dar nu a reacționat. A avut un moment în care a gândit că a venit la Ankara la cererea celor 27 membri ai UE pentru a încerca o normalizare a relaţiilor UE cu Turcia și nu era, deci, cazul ca întâlnirea să ia o altă întorsătură, să o scurteze pur și simplu. Dar, relatează corespondenta ziarului “Le Figaro”, declarația sa fermă și clară privind drepturile femeilor în Turcia, făcută la conferință de presă ținută la finele întâlnirii, a ilustrat poziția sa inclusiv față de cum a fost ea însăși tratată.

Dna von der Leyen, deși surprinsă, a decis să treacă peste gafa lui Erdogan, dând prioritate “substanței” discuțiilor care urmau, s-a aflat din surse apropiate ei la Bruxelles. “Nu înseamnă însă că nu acordă importanţă acestui incident”, a explicat purtătorul ei de cuvânt, Eric Mamer. “Dna von der Leyen, a subliniat el, așteaptă să fie tratată conform regulilor protocolare și domnia sa însăși a cerut serviciilor sale să facă în așa fel ca astfel de incidente să nu se mai repete în viitor”. În opinia lui Eric Mamer, “autorităților turce care au organizat întâlnirea de la Ankara le revine datoria de a explica de ce au oferit un astfel de tratament dnei von der Leyen”.

Mulți au fost decepționați de faptul că Charles Michel, președintele Consiliului European, nu a reacționat la situația în care a fost pusă dna von der Leyen, fie cerând un alt fotoliu, fie cedându-l pe al său. În tot cazul, așezându-se în fotoliu înainte ca dna Ursula să se fi așezat, a fost totuși nepoliticos, dar domnia sa a susținut că nu a dorit să agraveze situația printr-un incident public, preferând să dea prioritate – la această întâlnire – substanței discuțiilor politice pe care urma să le aibă cu președintele Erdogan.

În fine, spune “Le Figaro”, această polemică s-a soldat cu cel puțin un câștigător, președintele Erdogan. El a demonstrat încă o dată că întotdeauna este capabil să le amintească europenilor cine este el, iar normalizarea relațiilor UE-Turcia va fi un lung și foarte dificil parcurs.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW