Ajutor financiar pentru magazinele din mall-uri care au fost închise

Guvernul discută în ședința de joi un proiect de OUG privind acordarea de sprijin financiar pentru unele firme care nu au desfățurat activitate în starea de urgență, în contextul crizei COVID-19.

Actul normativ se referă la firmele din centrele comerciale mari care au avut activitatea întreruptă total pentru o perioada de cel puțin două luni conform Ordonanțelor militare.

Ajutorul va fi pentru plata unui procent din chiriile datorate.

Sprijinul va fi din fonduri externe nerambursabile și va fi acordat de Ministerul Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri (MEEMA) .

Un sistem informatic integrat va fi proiectat și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe baza cerințelor operaționale furnizate de MEEMA, în scopul gestionării acordării sprijinului financiar pentru beneficiarii schemei de ajutor de stat.

Bugetul alocat pentru acordarea ajutorului de stat în cadrul Schemei sunt în valoare totală de 160.000.000 lei.

Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 3.000.

Cererile de finanțare depuse în cadrul programului vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit-primul servit, respectiv criterii de eligibilitate stabilite pe baza prezentei ordonanțe de urgență și a procedurii de implementare ce va fi elaborată și aprobată de MEEMA în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Cum funcționează granturile

Ajutor de stat nerambursabil din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020.

Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităților prevăzute în ordonanța de urgență, fără a depăși 800.000 euro/beneficiar .

Granturile au ca sursă de finanțare fondurile naționale nerambursabile și va exista o obligație de cofinanțare proprie a beneficiarilor în cadrul Programului, destinate întreprinderilor a căror activitate curentă a fost întreruptă prin ordonanțe militare.

Granturile se acordă pe bază de contract de finanțare al ajutorului de stat.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW