Social-democrații finlandezi (SDP) au învins «la mustață» partidul de extremă-dreaptă «Adevărații Finlandezi». Social-democrații, conduși de fostul ministru de Finanțe, Antti Rinne, au obținut 40 de locuri din cele 200 câte are parlamentul, iar Adevăraţii Finlandezi, 39 de locuri. Potrivit rezultatelor definitive, 0,2% din voturi separă extrema-dreaptă de social-democrați. Un scor devastator a înregistrat Centrul, care s-a aflat până acum la guvernare, ajungând cu dificultate să ajungă a patra formațiune politică din țară.
Scrutinul de duminica trecută i-a readus, deci, la putere în Finlanda pe social-democrați, la patru ani după eșecul înregistrat la legislativele din 2015, când s-au aflat abia pe poziția a patra ca număr de voturi. Liderul partidului, Antti Rinne, a anunțat deja, într-o declarație la Televiziunea publică, că se pregătește să formeze noul guvern înainte de luna mai, promițând măsuri ce vizează «recâștigarea încrederii poporului finlandez». S-a declarat gata să coopereze cu alte formațiuni politice, lăsând a se înțelege că nu exclude nici o eventuală cooperare cu Adevăraţii Finlandezi. Victoria social-democraților, spun analiști din Stockholm, s-a datorat platformei lor electorale bazate pe opoziția față de politica de severă austeritate a precedentului guvern în componenţa căruia s-au aflat Centrul, Partidul coaliției naționale (dreapta) și partidul reforma albastră (eurosceptic). A fost însă o politică ce a permis țării să iasă din recesiunea din 2016.
Surâsul victoriei este mai vizibil la Adevărații Finlandezi
Partidul Adevărații Finlandezi este, fără dubii, celălalt învingător al scrutinului legislativ de duminică, obținând doar câteva mii de voturi mai puține decât social-democrații. Corespondenți ai presei străine aflați la Stockholm în campania electorală și apoi în ziua scrutinului spun că rezultatul final a fost «un adevărat șoc» în rândul populației, apărând un context politic ce va fi atent urmărit și de vecini, având în vedere că, de la 1 iulie, Finlanda va prelua președinția semestrială a Uniunii Europene. Numărul deputaților acestui partid de extremă-dreaptă, xenofob, anti-imigranți, naționalist nu numai că nu s-a diminuat, ca urmare a divizării intervenite la un moment dat – așa cum așteptau unii, ci aproape s-a dublat, înregistrând un scor de-a dreptul «istoric».