Angela Merkel a cerut insistent miercuri Moscovei să ofere explicații după publicarea analizelor serioase efectuate în Germania, arătând că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic „de tip Novichok”, utilizat și pentru asasinarea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, la Londra, în 2018.
Potrivit guvernului german, în urma unor analize aprofundate efectuate de un laborator al armatei germane asupra lui Navalnîi, spitalizat la Berlin, a fost detectată folosirea împotriva lui a respectivului agent neurotoxic de tip Novichok. Este vorba – subliniază surse medicale berlineze – de un agent foarte toxic, o armă chimică pusă la punct de către sovietici în anii 1970, ce se prezintă sub forma unei pudre foarte fine susceptibile să penetreze porii pielii sau căile respiratorii.
În prezent, Navalnîi continuă să se afle în stare gravă, dar pe cale să-și revină, anunță un comunicat al spitalului berlinez în care se află acesta. Este însă prea devreme pentru a evalua efectele pe termen lung ale gravei sale intoxicații.
Într-o declarație pentru presă, Angela Merkel a subliniat că Navalnîi a fost „victima unei crime” destinată „să-l reducă la tăcere” . Grave întrebări se pun acum, la care, a spus dna cancelar, ”doar guvernul rus poate și trebuie să răspundă”.
Ambasadorul rus la Berlin a fost invitat „urgent” la Ministerul german de Externe, unde șeful diplomației germane, Heiko Haas, i-a transmis un mesaj clar adresat Kremlinului cerându-i să clarifice otrăvirea deja dovedită a lui Navalnîi în „toate detaliile și în totală transparență”. Maas a cerut de asemenea Moscovei să îi identifice și să îi defere justiției pe cei care poartă răspunderea pentru otrăvirea lui Navalnîi.
Germania îi va informa pe partenerii din UE și NATO de spre rezultatele anchetei sale în cazul Navalnîi, în vederea „unui răspuns comun corespunzător”.
Moscova, sub presiune
După declaraţiile dure ale Angelei Merkel și ale ministrului german de Externe, în care Moscova este acuzată direct de tentativa de a-l otrăvi pe liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, existând deja probe elocvente în acest sens, Kremlinul se dovedește a nu fi în măsură să ofere un răspuns. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a solicitat mai întâi informații medicale de la partea germană, declarându-se gata „să colaboreze în totalitate” cu autoritățile de specialitate germane.
O poziție mai nuanțată a avut însă Ministerul rus de Externe. Purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zaharova, a acuzat Berlinul de o „diplomație de megafon” și a justificat rezerva Moscovei în abordarea cazului Navalnîi prin absența dovezilor în sprijinul tezei otrăvirii acestuia. Medicii de la spitalul din Omsk, unde Navalnîi a fost preluat în urgență de la bordul avionului ce-l ducea la Moscova, au exclus în permanenţă varianta otrăvirii.
Presiuni asupra Kremlinului să explice și să ia măsuri împotriva celor care se fac vinovați de tentativa de asasinare a lui Navalnîi au fost exercitate, prin declarații vehemente, și de alți lideri europeni, inclusiv președinta Comisiei Europene, Van der Leyen, liderii Franței și Regatului Unit. Sunt așteptate luări de poziție comune din partea UE și NATO.