0.4 C
București
joi, 28 ianuarie

Aleksei Navalnîi se întoarce în Rusia, în ciuda amenințării cu închisoarea

Cel mai înverşunat opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, actualmente în convalescență în Germania după ce a fost victima atentatului cu otrăvirea în luna august, a anunțat că se întoarce în Rusia duminică, 17 ianuarie, chiar dacă a fost amenințat cu replasarea sa în închisoare.

“Am supraviețuit. Acum, președintele Vladimir Putin, care a ordonat asasinarea mea… le spune servitorilor săi să facă totul pentru ca eu să nu pot reveni acasă”, a declarat Navalniî într-un video difuzat pe pagina sa Instagram, cu precizarea că și-a plătit un bilet de avion pentru 17 ianuarie. “Problema de a reveni sau nu (în Rusia – nn) în ce mă privește nu s-a pus niciodată… Pur și simplu, deoarece eu nu am plecat. M-am aflat în Germania după ce am fost dus într-un echipament medical de reanimare”, a precizat Navalnîi.

Reaminim că, de la ieșirea sa din comă, Aleksei Navalnii îl acuză pe Vladimir Putin că a ordonat direct uciderea sa, deși Kremlinul respinge categoric această acuzație. Vladimir Putin, s-a aflat din surse apropiate Kremlinului, ar fi declarat că “dacă Rusia ar fi vrut să-l otrăvească pe Navalnîi, ar fi fost deja mort”.

O “manevră” a justiției ruse

Navalnîi riscă o pedeapsă cu închisoarea în Rusia, justiția rusă înregistrând deja de marți, 12 ianuarie, o plângere prin care se cere transformarea unei pedepse a sa cu închisoarea cu suspendare, în închisoare fermă. Navalnîi spune că plângerea a fost depusă de Serviciul penitenciarelor din Rusia (FSIN) privind o condamnare a sa ce datează din decembrie 2014. În opinia sa, este o manevră vizând să-l împiedice să revină în țara sa. S-a aflat de asemenea că, exact la sfârșitul lunii decembrie, împotriva sa a fost deschisă o anchetă sub acuzația de “fraudă de mare anvergură”, Comitetul rus de anchetă acuzându-l că a cheltuit pentru interes personal 356 milioane de ruble (3,9 milioane euro) din donațiile făcute mișcării sale.


Foto: By Evgeniy Isaev from Moscow, Russia – Алексей Навальный (Aleksey Navalny), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45190231

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW