5.5 C
București
duminică, 28 februarie

Aleksei Navalnîi:”Să nu vă fie frică!”. Zeci de mii de cetățeni ruși au răspuns la apelul celui mai dur critic al Kremlinului

Ca și sâmbăta trecută, duminică, 31 ianuarie, au ieșit în stradă zeci de mii de persoane din peste 50 de orașe ale Rusiei – de la Sankt Petersburg la Extremul Orient rus – pentru a cere eliberarea lui Navalnîi, dar și pentru a condamna regimul corupt actual condus de Vladimir Putin.

Din cauza diferenței de fus orar, manifestațiile au început în Extremul Orient cu câteva ore înaintea orașelor din partea europeană a Rusiei. Înfruntând presiunile poliției, riscul arestării și al condamnărilor la închisoare, mii de persoane, la Ekaterinburg, la Novosibirsk sau Vladivostok au răspuns la apelul transmis din închisoare, prin Internet, de către Aleksei Navalnîi, precum și de susporterii săi din mișcarea anticorupție, anti-Kremlin. La Vladivostok, relatează corespondenți ai presei străine, manifestanții ieșiți în stradă pe un frig greu de suportat, de până la minus 40 grade Celsius, împrăștiați de către forțele de poliție, s-au reunit pe apele înghețate de la marginea orașului. La Moscova, miile de manifestanți, împotriva cărora au fost mobilizate efective ale poliției de o amploare de parcă ar fi vorba de stare de război, au ocolit centrul capitalei și și-au dat întâlnire în zona din apropierea închisorii Liubianka.

Manifestanții au străbătut străzile capitalei unde au avut acces, scandând lozinci și purtând panouri pe care era scris”Putin hoţul”, “Libertate”, “Eliberați-l pe Navalnîi”.

Intimidări

Informații transmise de corespondenți ai presei străine aflați la Moscova au anunțat că, încă de sâmbătă, autoritățile au declanșat un val de percheziții și rețineri ai unora dintre suporterii lui Navalnîi, în încercarea de a-i intimida și a bloca mobilizarea la amplele manifestații anunțate pentru duminică. Potrivit organizației neguvernamentale OVD-Info, poliția a interpelat apoi, în cursul zilei de duminică, peste 1.000 de persoane la nivelul întregii țări.

“Să nu vă fie frică!, scrie în apelul său Aleksei Navalnîi… Majoritatea este de partea noastră, mergeți și o treziți!”.

Imagini transmise de corespondenți ai posturilor internaționale de televiziune au arătat duminică după-amiază duritatea represiunilor la care au recurs forțele de poliție împotriva participanților la proteste, mulți dintre ei foarte tineri. Potrivit agenției Reuters, numai la Moscova erau deja arestate, spre seară, 142 de persoane.

Navalnîi, pasibil de închisoare

Noile manifestații au loc pe fondul anunțului privind începerea, săptămâna viitoare, a unui nou proces montat împotriva lui Aleksei Navalnîi sub acuzația de a fi încălcat condițiile puse la condamnarea sa la închisoare cu suspendare, în 2014. El riscă să fie condamnat la cel puțin doi ani și jumătate de închisoare.

Statele Unite condamnă represiunile contra manifestanților ruși

Statele Unite condamnă “tacticile brutale” ale Rusiei împotriva manifestanților din opoziție și cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi, a declarat duminică secretarul de stat american Antony Blinken. Statele Unite, a spus Blinken, condamnă “folosirea persistentă a tacticilor brutale ale Rusiei contra manifestanților pașnici și a jurnaliștilor, pentru a doua săptămână consecutiv, ca urmare a apelurilor noi la eliberarea celor arestați, printre care și Aleksei Navalnîi”.


Foto: By IlyaIsaev – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31173230

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW