Brazilia se declară «deschisă» la un ajutor financiar din străinătate pentru a lupta contra incendiilor din Amazonia, cu condiția de a deține controlul asupra gestionării fondurilor. Are loc, după cum se vede, o schimbare radicală de poziție a președintelui brazilian după o dispută avută cu președintele Emmanuel Macron, urmată de anunțul, luni, că refuză ajutorul țărilor G7 la lupta pentru oprirea incendiilor în Amazonia.
Brazilia s-a declarat, în fine, «deschisă» unui ajutor financiar oferit de organizații și țări străine în lupta împotriva incendiilor de o amploare fără precedent în Amazonia. Bineînțeles, cu o condiție: să dețină controlul exclusiv asupra fondurilor. În esență, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Bolsonaro, acești bani, odată intrați în Brazilia, să nu meargă împotriva suveranității țării, iar gestionarea lor «să fie responsabilitatea Braziliei». Această radicală schimbare de poziție a președintelui brazilian intervine într-un moment în care incendiile din pădurile amazoniene au provocat îngrijorare, dar și indignare internațională din cauza absenței unor măsuri eficiente pentru limitarea și oprirea incendiilor ce amenință cu distrugerea «plămânului» planetei noastre. Nu doar Franța, ci și alte țări au amenințat cu neratificarea acordului comercial de liber schimb UE- Mercosur. Reamintim că Emmanuel Macron l-a acuzat pe președintele Bolsonaro că nu acționează eficient în privința incendiilor din pădurile amazoniene și că, în general, nu respectă angajamentele privind protejarea mediului înconjurător asumate la încheierea acordului UE- Mercosur, amenințând chiar că nu-l va mai ratifica. Acuzat de minciună, supărat teribil că președintele Franței ar pune în discuție suveranitatea Braziliei asupra Amazoniei, Jair Bolsonaro ceruse mai întâi scuze din partea președintelui Macron, ceea ce «nu a mers», din moment ce în presa braziliană a apărut un articol jignitor la adresa soției președintelui Franței.
Un statut internațional pentru Amazonia?
Chestiunea suveranității asupra Amazoniei este extrem de sensibilă pentru Brazilia, pe al cărei teritoriu se află circa 60% din cea mai vastă pădure tropicală din lume, vitală pentru calitatea mediului planetei. «Noi nu putem accepta ca un președinte, Macron, să lanseze atacuri deplasate și gratuite împotriva Amazoniei și nici să-și mascheze intențiile în spatele ideii creării unei alianțe a țărilor G7 pentru salvarea Amazoniei, ca și cum aceasta ar fi o colonie», a declarat Jair Bolsonaro. În realitate, au spus comentatorii presei prezenți la Biarritz, Emmanuel Macron și-a pus întrebarea dacă nu ar fi oportun să se confere pădurilor amazoniene un statut internațional, «în cazul în care liderii regiunii respective iau decizii dăunătoare planetei». Macron preciza însă că nu este cazul, în acest moment, să fie adoptată această cale, dar este o problemă ce rămâne deschisă pentru dezbateri în următoarele luni sau ani, având în vedere că «miza în plan climatic este atât de mare, încât nu poți spune că „aceasta nu este problema mea”». Mai ales că asociații și ONG-uri au pus această problemă, a definirii unui statut internațional pentru Amazonia, nu acum, ci de mai mulți ani.