Angela Merkel, în vizită de adio la Casa Albă. Este primul lider european primit de Joe Biden de la preluarea mandatului de președinte

Joe Biden a primit-o joi la Casa Albă pe Angela Merkel, în prima ei vizită de adio – la nivel internațional – înainte de a părăsi îndelungata sa carieră politică în funcția de cancelar al Germaniei. De subliniat și faptul că Angela Merkel este în același timp și primul lider european pe care Joe Biden îl primește la Casa Albă de la preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite.

Surse informate din Washington, citate de corespondenta RFI, precizează că cei doi lideri au insistat asupra necesității «întăririi în lunile și anii care vin, a cooperării între cele două țări ale lor». Ei au semnat o declarație comună în care sunt reamintite valorile la care sunt și rămân atașați și au evocat «necesitatea de a rămâne uniți în fața marilor provocări cu care se confruntă în prezent omenirea». Au evocat de asemenea, în cadrul discuțiilor, dezacordurile lor în diverse chestiuni, în special în privința gazoductului petrolier Nord Stream2 prin care Germania va fi alimentată cu energie rusească. În discuțiile purtate, Joe Biden și Anagela Merkel au evidențiat subiectele asupra cărora înțeleg a fi necesară colaborarea dintre Statele Unite și Germania, în special în distribuirea vaccinurilor anti-Covid-19 și, extrem de important, în lupta împotriva încălzirii Terrei, cu efectele ei dezastruoase.

Președintele Biden a avut cuvinte de excepțională apreciere la adresa carierei dnei Merkel care, de la primul său mandat de cancelar până în prezent, a avut prilejul să cunoască și să coopereze cu patru președinți americani. La finalul vizitei, președintele Biden a organizat, în onoarea ei, un dineu oficial la care au fost prezenți și foștii secretari de stat americani Hillary Clinton și Colin Powell.

Nord Stream 2, un serios punct de dezacord

Această conductă petrolieră ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, evitând Ucraina, a fost, potrivit unor surse apropiate convorbirilor, subiect de aprinse contradicții. Berlinul nu vrea să renunțe la acest proiect, dar este foarte criticat de Washington și de capitale est-europene, existând temerea că prin acest gazoduc i se conferă Moscovei un mijloc prea puternic de presiune asupra vecinilor săi, în special asupra Kievului. «Prietenii buni pot fi în dezacord, dar dna cancelar și eu», a declarat la final Joe Biden în încercarea de a menține un echilibru în dezbaterile privind punctele de dezacord, «am cerut echipelor noastre să studieze măsurile practice pe care le-am putea lua împreună pentru ca securitatea energetică a Ucrainei să nu fie slăbită…Vom vedea». Dna Merkel a recunoscut dezacordul său cu președintele Biden în privința gazoductului, dar a susținut – ca soluție – că există posibilitatea instituirii de sancțiuni europene împotriva Moscovei în cazul în care Rusia nu-și respectă angajamentele față de Ucraina.

În conferința de presă comună, președintele american a exclus ideea trimiterii de trupe în Haiti pentru scoaterea acestei țări din haosul provocat de asasinarea președintelui Jovenel Moise, la 7 iulie. Vor fi trimiși doar marinari pentru asigurarea securității ambasadei americane. În ceea ce privește situația din Cuba, Joe Biden a dat asigurări că va lua unele măsuri pentru a veni în ajutorul poporului cubanez. A anunțat că este gata să trimită «importante cantități» de vaccinuri anti-Covid, cu condiția ca o organizație internațională să administreze vaccinurile astfel încât cetățenii să aibă acces rapid la ele. Cuba nu a aderat la programul internațional al ONU, Covax. A promis de asemenea că Statele Unite vor verifica dacă dispun de capacitățile tehnologice necesare pentru restabilirea internetului mobil, tăiat recent acestei insule comuniste.

Joe Biden i-a adresat Angelei Merkel condoleanțe pentru victimele intemperiilor ce au lovit în aceste zile regiuni ale Germaniei și ale altor țări din Europa.

- PROMO - img

4 COMENTARII

  1. O sa-mi fie dor de voi, nazistilor ! Nu-mi mai raman ca prieteni decat fascistii din Italia, Spania, franta si portocalia ! Ce-ar fi ue fara voi ?

  2. Amandoi imi plac, de mult bun simt sunt. Joe Biden … pe cand era adjunct, niciodata nu “i-a taiat fata” lui Obama . Cat despre Doamna … ce sa mai zic, a fost si este o doamna !

    • o nazista adevarata, cu care adolf s-ar mandrit nespus, gata oricand sa faca experimente medicale pe oameni fara voia lor, mai ales pe popoarele inferioare dim ue !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW