ARACO cere măsuri urgente pentru atenuarea efectelor scumpirii materialelor de construcții

Comunicat de presă privind necesitatea promovării unor măsuri urgente pentru gestionarea problemelor generate de creșterea semnificativă a prețurilor la principalele materiale de construcții în trimestrul I, 2021.

O furtună a prețurilor escaladate la principalele materiale de construcții răscolește antreprenorii de construcții din UE și România începând cu 2021!

Sectorul de construcții din România este impactat major de creșterea semnificativă a prețurilor la o serie de materiale de construcții începând cu trimestrul I, 2021 cu efecte negative imediate în derularea contractelor de construcții precum și în contractele care urmează a fi licitate.

Aceste evoluții ale prețurilor la materiale de construcții afectează sectorul de construcții atât la nivel european cât și la nivel național, precum și interesele legitime ale societăților de construcții.

În cursul trimestrului I au fost înregistrare la nivelul UE următoarele creșteri :

 1. Oțel – creșteri de 110% în Italia, de 70% în Germania și Franța, 64% în Spania. În România creșterea înregistrată a fost de 70%.
 2. Bitum – creștere de cca 15%,
 3. Ciment- creștere de 10%,
 4. Lemn – creștere de peste 20%,
 5. Produse din polietilenă – creștere de peste 40%,
 6. Carburant – creștere de 34%.

Pe lângă aceste creșteri imprevizibile, companiile de construcții se confruntă și cu întârzieri pe lanțurile de aprovizionare, furnizorii fiind rezervați în a-și asuma termene specifice de livrare.

În acest context economic incert, societățile de construcții evaluează posibilitatea suspendării temporare a derulării contractelor până la clarificarea modului de preluare în contracte a acestor creșteri de prețuri semnificative la materialele de construcții!

Având în vedere riscurile majore cu care se confruntă antreprenorii în derularea contractelor de execuție alături de riscurile ancorate în viitoare licitații organizate pe documentații cu prețuri inactuale, solicităm public autorităților guvernamentale centrale, autorităților locale, ANAP, INS, beneficiarilor de lucrări să acționeze cât mai rapid cu putință pentru identificarea și promovarea acelor măsuri care să contracareze riscurile cu care proiectele sunt confruntate.

Principalele măsuri potențiale care pot fi operaționalizate sunt următoarele:

 1. Amendarea formulei de ajustare a prețului cât mai bine adaptată la complexitatea fiecărui proiect și la elementele componente ale prețului ofertat care să acopere situația actuală a creșterii prețurilor la materiale și echipamente, situație care nu a putut fi prevăzută în mod rezonabil de antreprenori și ale căror interese comerciale sunt acum afectate negativ.
 2. Recalcularea valorii contractelor de către proiectantul lucrării sau consultantul pentru aplicația de finanțare,
 3. Reflectarea reală a creșterilor de prețuri la materiale de către Indicele de preturí în construcții,
 4. Recalcularea corectă și urgență a bugetelor pentru contractele care urmează a fi licitate,
 5. Revizuirea și actualizarea HG 1/2018.

Președinte,

Laurențiu Plosceanu

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW