Broderia, în forme diverse, există de când omul a învățat să producă materiale textile. Încă din cele mai vechi timpuri, toți și-au dorit să-și decoreze hainele sau locuințele cu astfel de elemente cât mai complexe și mai aspectuoase.
Fie că și-au aplicat cochilii de scoici pe îmbrăcăminte, fie că au decupat diverse modele în tunicile de piele, fie că au cusut cu fir de aur pietre prețioase pe o rochie sau au adăugat o bordură sau o monogramă țesute cu acul pe lenjerie sau pe batiste, civilizațiile timpurii au găsit multe modalități de a-și înfrumuseța hainele folosite zilnic.
Iată cum au evoluat broderiile din cele mai vechi timpuri până în prezent:
Antichitate
Deși descoperirile arheologice pretind că primele broderii ar fi apărut în Egiptul Antic acum peste 3000 de ani, primele modele din lumea occidentală datează din epoca bronzului. Într-un mormânt celtic din perioada Hallstatt-ului – din secolul al VI-lea î.Hr. – din situl arheologic Hohmichele, Germania, a fost gasită cămașa unei femei, cu broderie cusută în partea inferioară.
Alte astfel de descoperiri din Kerameikos, Grecia, care conțineau urme de material brodat, datează din secolul al V-lea î.Hr. Mai mult, în Scandinavia din Epoca Bronzului, s-au folosit cusături și diferite tipuri de broderii împletite cu scopul de a înfrumuseța hainele.
Evul Mediu
Primele descoperiri arheologice de broderie din Evul Mediu european au fost făcute în Scandinavia secolelor IX și X, ceea ce coincide cu perioada denumită Epoca Vikingilor. Totuși, abia două secole mai târziu, în jurul anului 1000, fenomenul va lua amploare în Europa.
În această perioadă, Biserica Creștină a început să devină cu adevărat dominantă, iar regalitatea a căpătat puteri sporite în multe regiuni. Pentru a-și demonstra puterea și bogăția, regii, nobilii, dar și membrii clerului comandau țesături bogat ornamentate, sub formă de tapiserii, adevărate tablouri brodate, ce acopereau pereții castelelor medievale sau ai catedralelor, fețele de masă sau lenjeriile.
Tapiseria de la Bayeux, care prezintă cucerirea normandă a Angliei din 1066, este una dintre cele mai cunoscute broderii din lume și este un produs al acestei perioade. Cu dimensiuni impresionante – lungime de 70 m și lățime de doar 50 cm – a fost realizată cu o cusătură tip tulpină și cuplaj dublu pe material textil nealbit și se crede că ar data din anul 1076.
Epoca modernă
Tabloul brodat a apărut în jurul anului 1800, când a devenit popular printre femeile din clasa superioară, care își umpleau timpul liber brodând diverse imagini sau peisaje. Acestea aveau adesea motive orientale cu plante și flori, inspirate de mărfurile aduse în Occident de către Compania Indiilor de Est sau scene din viața cotidiană.
În jurul anului 1900, broderia a încetat să mai fie un simbol al elitei și a devenit un adevărat hobby al oamenilor de orice condiție. Cataloagele de comandă prin poștă și tiparele din hârtie au dus la răspândirea modelelor și a tehnicilor, iar broderia nu se mai făcea pe mătase scumpă, ci pe materiale obișnuite. Acum, tablourile brodate conțineau și un text scurt sub forma unui proverb sau pasaje din Biblie.
Broderia a fost, de-a lungul istoriei, apanajul femeilor. Cu toate acestea, această tradiție nu i-a împiedicat pe unii bărbați celebri să se relaxeze cu o astfel de îndeletnicire. ”Pictura cu fir”, așa cum mai este denumită arta tablourilor brodate, l-a atras și pe celebrul actor Henry Fonda, care a dezvăluit într-un interviu că acesta este hobby-ul său preferat. Un alt nume marcant, care avea aceeași pasiune, a fost însuși regele Suediei, Gustav al V-lea.
Iată, deci, suficiente dovezi că broderia poate fi un hobby pentru toată lumea: tineri sau bătrâni, săraci sau bogați, celebri sau necunoscuți. Nu ai nevoie decât de ac și de ață și de câteva momente doar pentru tine, pentru a te relaxa.