În timp ce OMS avertizează că pandemia continuă să se extindă, India, Pakistanul și Afganistanul sunt exemple ce justifică aprecierea alarmistă a respectivei organizații ONU privind evoluția pandemiei cu Covid-19. Îngrijorător este faptul că, la Kabul sau la Karachi, infrastructurile sanitare sunt insuficiente, iar numărul deceselor contabilizate este inferior realității. Situația devine și mai gravă, relatează corespondenți de presă din zonă, dacă se are în vedere că în marile orașe din Pakistan și Afganistan este ignorată respectarea regulilor de comportement obligatorii în condițiile de pandemie.
Deși în numeroase zone ale planetei, inclusiv Europa, sau o parte a Statelor Unite are loc un proces de relaxare a restricțiilor impuse contra propagării coronavirusului, în restul lumii „situația se agravează”, a avertizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Numărul de contaminați confirmați în lume este deja superior cifrei de 7 milioane, iar pragul de 400.000 decese a fost și el depășit.
Pakistanul se opune regimului de izolare în orașe. În India primează economia
Unele țări, în special în Asia de Sud, sunt încă în plină epidemie. Este cazul Pakistanului care, oficial, tocmai a depășit cifra de 100.000 bolnavi și 2.000 decese. Sunt însă contestate aceste cifre, surse informate locale susținând că sunt mult mai mulți contaminați față de cifra oficială, date fiind dificultățile de depistare.
La începutul acestei luni, un raport al autorităților din Pendjab (estul țării) arată că numărul contaminaţilor cu coronavirus – numai în orașul Lahore, cu 11 milioane de locuitori – a ajuns la 670.000. Negativ este apreciată practica autorităților pakistaneze de a minimaliza numărul contaminaţilor. Primul ministru, Imran Khan, s-a opus izolării orașelor, susținând că „ea salvează oamenii de coronavirus dar îi omoară prin înfometare”. La începutul lunii iunie, premierul pakistanez a anunțat ridicarea totală a restricțiilor anti-coronavirus instituite la sfârșitul lunii martie.
Catastrofă afgană
Situația în Afganistan nu diferă de cea din restul zonei. Nu mai sunt paturi în spitale, în condițiile în care epidemia progresează rapid. Oficial, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 761 noi cazuri de infectare cu coronavirus, iar numărul total al contaminaţilor a ajuns la 19.551. Ca și în Pakistan sau India, spun corespondenții de presă, numărul celor contaminați este mai mare, mai ales la Kabul, capitala țării, lovită de aproape patru decenii de neîntrerupte atacuri teroriste.”Ne așteptăm la o catastrofă”, a declarat Mohammad Yakub Haidary, guvernatorul Kabulului, la o conferință de presă. Domnia sa a lansat un avertisment înspăimântător, susținând că, numai la Kabul, numărul real al contaminaţilor ar putea fi de aproape 1 milion. La fel stau lucrurile și în privința deceselor.
Oficial, autoritățile au plasat țara în izolare, dar regulile respective sunt ignorate, muncitorii preferând să-și asume riscul îmbolnăvirii decât să piardă o zi de muncă. În plus, Afganistanul nu dispune de mijloace pentru testare decât în proporție de 10-20% dintre persoanele suspectate de contaminare. În condițiile în care ONG-ul internațional Rescue Committee (IRC) spune că numărul contaminaţilor pare să fi crescut în luna mai de opt ori.