Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) si Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna august a anului 2018, a celor 39 de structuri judetene sau locale salvamont din cele 24 de judete cu activitate de salvare montana din România.
Luna august, este luna de vârf în turismul montan, caracterizata printr-un numar foarte mare de turisti pe munte, dar si de foarte multe accidente, fapt ce a impus asigurarea asistenta de salvare montana la un nivel ridicat. Astfel, zilnic, un numar de 250 – 300 de salvamontisti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenta turistica mare, în zonele de practicare a sporturilor montane, în punctele medicale si de interventie din cca 90 de posturi si baze Salvamont.
De asemenea, am încercat sa tragem un semnal de alarma si am declarat, în premiera , luna august ‘Luna responsabilitatii pe munte’ sperând sa reusim scaderea numarului de accidente montane.
In aceasta perioada salvamontistii au fost solicitati sa intervina în 476 de actiuni de salvare si de acordare a primului ajutor medical, actiuni în care au fost salvate 646 persoane. Dintre acestea, 131 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanta, 10 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV, iar 7 victime serviciilor IML.
Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 437 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenta fiind primite si preluate direct de catre salvamontisti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii august s-au primit 2.236 apeluri prin solicitau informaţii despre zona montana, dintre acestea, 1.367 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 869 apeluri fiind facute direct structurilor salvamont locale sau judeţene.
In cursul lunii august salvamontistii au asigurat asistenta de specialitate la un numar de 59 de competitii sportive cu caracter montan , competitii la care s-au înregistrat peste 15.000 de participanti.
În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care detin personal pregatit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montana, activeaza un numar de circa 800 de salvatori montani atestati, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajati.
Cunoscând specificul si numarul mare de interventii din sezonul de vara, în toate zonele din tara în care se practica intensiv sporturile de vara, pe traseele turistice, în bazele, posturile si refugiile salvamont, serviciile Salvamont vor continua sa asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât sa se reuseasca interventia cu operativitate în situatia producerii de accidente.
Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România si Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna august a anului 2018
Lăsați un comentariu