Într-un mediu economic instabil, strategiile de afaceri trebuie să țină cont atât de contextul exterior, de modificările legislative, de fluctuațiile de prețuri, de inflație, cât și de variabilele din interiorul companiei, de riscurile la care este expusă întreprinderea. Auditurile interne au rolul de a determina factorii de risc și de a contribui la optimizarea performanței pentru firma ta.
Dacă ești manager de afacere în România, citește acest articol pentru a afla de ce ar trebui să apelezi periodic la un audit intern, cum trebuie să te pregătești pentru el și ce presupune procesul de auditare.
Auditurile interne și rolul lor în evaluarea riscurilor
În contextul complex al afacerilor moderne, evaluarea riscurilor este esențială pentru prosperitatea și stabilitatea unei companii. Auditul intern reprezintă un instrument fundamental în această direcție, oferind o imagine clară asupra ariilor de risc cu impact semnificativ și potențial de a afecta întreaga organizație.
Evaluarea riscurilor se bazează pe o analiză riguroasă a activității fiecărui departament și a întregii activități a societății. Prin interviuri cu top managementul și identificarea probabilității de apariție a evenimentelor și a impactului acestora, NOA Group, agenție de consultanță și audit în afaceri, stabilește prioritățile și obiectivele pe termen lung în ceea ce privește auditul intern, pe o perioadă de 3-5 ani.
Astfel, auditurile se vor desfășura la datele programate de specialiști, însă, dacă managerii identifică situații cu potențial de risc sau evenimente neprevăzute care ar putea afecta compania, se poate realiza și un audit neprogramat, la cererea managementului societății auditate.
Planificarea auditului intern este deci meticulos elaborată, ținând cont de riscurile fiecărui departament și de necesitățile specifice ale organizației. Aceasta include atât misiuni generale, identificate în urma analizei riscurilor, cât și misiuni speciale solicitate de managementul companiei.
Cum te pregătești pentru auditurile interne?
Înainte de începerea auditului propriu-zis, trebuie să te asiguri că va exista o colaborare bună între echipa de auditori și personalul auditat, că acesta din urmă va răspunde cu sinceritate solicitărilor și va coopera furnizând toate documentele și materialele necesare. Organizarea unei întâlniri prealabile este o idee excelentă pentru a te asigura că procesul de auditare se va desfășura în cele mai bune condiții.
O atenție deosebită ar trebui acordată documentelor relevante pentru procesul de audit, care servesc drept bază pentru interviurile ulterioare cu personalul implicat. Prin aceste interviuri, se obține o înțelegere mai profundă a practicilor și procedurilor în vigoare, facilitând evaluarea corectă a conformității documentației și eficacității angajaților, atât în structurile de conducere, cât și a celor din posturi de execuție.
În cadrul acestei întâlniri, auditorii NOA își prezintă obiectivele și aspectele asupra cărora se vor face verificările și analizele. Clarificarea acestor aspecte încă de la început ajută la alinierea așteptărilor și la stabilirea unui cadru clar pentru desfășurarea auditului.
Fiecare audit trebuie să aibă un obiectiv bine definit, care poate varia de la asigurarea conformității cu reglementările guvernamentale sau standardele de calitate, până la evaluarea sistemelor și procedurilor interne. Definirea clară a acestui obiectiv orientează procesul de audit și determină direcția în care se vor concentra eforturile echipei de audit.
Auditurile interne se pot combina cu auditurile financiare atunci când este nevoie, când legea prevede obligativitatea lor sau când managerii le consideră necesare. Pregătirea celor două tipuri de audit este diferită însă, auditurile financiare concentrându-se pe documentele de contabilitate și pe situații financiare, iar cele interne pe riscuri, pe modul cum este organizată activitatea în interiorul companiei și pe capacitatea acesteia și a personalului angajat de a face față provocărilor.
Cum valorifici rezultatele obținute la auditul intern?
Valorificarea rezultatelor obținute în urma auditului intern constituie o etapă fundamentală în îmbunătățirea continuă a organizației. Este de fapt atingerea scopului cu care a fost realizat un audit intern. Raportul de audit oferă o perspectivă asupra eficienței și eficacității operaționale a companiei, identificând atât punctele slabe, cât și oportunitățile de îmbunătățire.
Prin analiza constatărilor și recomandărilor formulate în raport, organizația poate lua decizii informate pentru a remedia deficiențele identificate și pentru a preveni apariția unor probleme similare în viitor. Implementarea măsurilor corective și preventive contribuie la consolidarea proceselor și practicilor companiei. În acest sens, NOA Group și experții săi sunt un partener activ al afacerii tale, prezentând soluții și sugestii pentru minimalizarea riscurilor și îmbunătățirea performanțelor de orice tip, manageriale, de resurse umane, financiare, dar și comunicaționale.
Utilizând insight-urile obținute din auditul intern, firma poate să-și optimizeze modul de funcționare și să-și sporească performanța. Aceasta poate duce la creșterea eficienței operaționale și la consolidarea poziției pe piață.
Raportul de audit intern este un instrument valoros pentru promovarea bunei administrări a companiei și a conducerii organizaționale. O perspectivă obiectivă și independentă asupra funcționării și performanței organizației contribuie la luarea deciziilor strategice optime și la gestionarea riscurilor într-o manieră eficientă.