-4.2 C
București
marți, 19 ianuarie

Aurul și „factorul teamă”

Prețul gramului de aur stabilit de BNR a atins în această săptămână două noi recorduri. Luni pe cel de 257,3676 lei, pentru ca miercuri să urce la 258,8486 lei.

Marcările de profit de pe piețele internaționale specializate au făcut ca joi gramul de aur să scadă la 258,1800 lei, o situație temporară, în condițiile în care majoritatea analiștilor văd uncia depășind, în următoarele luni, pragul de 2.000 dolari.

Au fost depășite astfel prognozele făcute în iunie de cei de la Goldman Sachs, care anticipau atingerea pragului de 1.900 dolari spre partea finală a anului.

Uncia a atins marți, 28 august, un record de 1.981,27 dolari, în timp ce miercuri, pe LBME, piața specializată londoneză, au fost înregistrate la cele două fixinguri ale zilei valori de 1.954,350 dolari, dimineața, respectiv de 1.950,900 dolari, seara.

Joi, marcările de profit au coborât cotațiile unciei la 1.948 – 1.955 dolari.

Cauza acestor creșteri majore este reprezentată de „factorul de teamă” care s-a consolidat în conștientul piețelor, provocate de crizele sanitară și economică de la nivel mondial.

Starea de frică este datorată faptului că Statele Unite se afundă tot mai mult în criză, în timp ce Europa și China dau semne importante de revenire, chiar dacă unele modeste.

Piețele nu uită că anul acesta este unul prezidențiabil în Statele Unite. Iar actualul locatar de la Casa Albă și-a ales China drept țintă principală a campaniei sale. De aici o creștere a tensiunilor diplomatice și comerciale între Washington și Beijing.

La rândul său, dolarul american suferă o erodare importantă în ultimele săptămâni, una care, să nu uităm, a fost cerută insistent încă de la începutul mandatului său de Donald Trump. Un „dolar slab” îndeamnă întotdeauna investitorii către active considerate refugii (aur, yenul japonez, francul elvețian).

Pe de altă parte, piețele caută plasamente cât mai atractive în condițiile în care marile bănci centrale au politici monetare ultra-acomodante, cu dobânzi de 0% sau negative. O eventuală trecere a dobânzii cheie din SUA, care se situează în prezent la 0 – 0,25%, în teritoriu negativ ar putea duce uncia cu rapiditate la 2.500 dolari.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW