Un workstation este o alternativă mai performantă la un PC, fiind recomandat mai ales pentru specialiștii care au nevoie de editare video, de programe pentru o grafică mai complexă sau pentru analiză de date. Practic, este un computer conceput special pentru aplicații tehnice sau științifice și de obicei este conectat la o rețea locală, funcționând în sistem multi-user.
De aceea, creatorii de conținut, producătorii, inginerii și graficienii ar fi bine să lucreze pe un workstation, care le poate oferi mai multă performanță și viteză mai bună de operare chiar și atunci când sunt folosite softuri complexe.
Chiar și un model entry-level de workstation poate oferi utilizatorilor o experiență de lucru superioară, ajutându-i să lucreze mai eficient și să obțină rezultate mai bune. Iată care sunt avantajele unui workstation, comparativ cu un PC.
Grafică superioară
Un workstation poate reda mai rapid și în cele mai fine detalii chiar și o grafică foarte complexă. Dispozitivele de acest fel pot suporta mai multe plăci grafice profesionale, prin urmare un specialist care face proiecte grafice 2D sau 3G va observa imediat diferența.
Există și variante pentru cei care nu vor să folosească o placă grafică suplimentar: modelele de workstation cu procesor Intel Xeon E3 și placă video integrată Intel HD Graphics P3000 oferă o calitate superioară a graficii, fără să mai fie nevoie de alte plăci grafice.
Mai multă putere de procesare
Un workstation poate avea mai multe procesoare decât un PC și în mod sigur aceste procesoarele sunt mai puternice. Prin urmare, obținem o viteză superioară de calcul și performanță chiar și atunci când sunt folosite softuri complexe, care solicită foarte mult dispozitivul (creare de conținut, animație, cercetare, analiză financiară etc). Gadgetul se va mișca rapid și va putea rula simultan mai multe aplicații, fără a-și pierde din performanță.
Memorie pentru taskuri solicitante
Un workstation chiar și de nivel mediu are o memorie de două ori mai bună ca un PC. Asta înseamnă că inginerii și graficienii care le folosesc pot lucra fără probleme chiar și la proiecte mai ample.
Astfel, fluxul de lucru este mult îmbunătățit, iar unele dispozitive sunt dotate inclusiv cu un sistem care poate detecta și corecta automat erorile de memorie care ar putea să apară. Cu cât un gadget are mai multă memorie, iar aceasta este mai intens solicitată, cu atât crește riscul apariției unor erori. Prin urmare, această funcție va fi cu siguranță apreciată.
Un hard drive mai mare
Spre deosebire de un laptop obișnuit sau de un PC, un workstation poate avea un spațiu de stocare uriaș, de până al câțiva TB. În acest fel, pot fi salvate foarte ușor chiar și proiectele ample.
În plus, cei care vor alege un model care are și un SSD mare, alături de hard drive, vor obține astfel și mai mult spațiu de stocare și o viteză mai mare de procesare. Unele modele pot avea o viteză de transfer de date de până la 6 Gbps. Prin urmare, iată încă un avantaj important, care va ușura foarte mult munca utilizatorului.
Acestea sunt cele mai importante avantaje ale unui workstation. Dacă ai nevoie de un dispozitiv rapid și performant, pe care să-ți faci proiectele, alege această variantă și renunță la clasicul tău PC.